Ulf Kristersson vill inte kalla SD rasister: ”Ha respekt för alla riksdagens åtta partier”

.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill inte beskriva Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti.
Trots att företrädaren Anna Kinberg Batra gjorde just det.
– Jag tänker inte hålla på och kasta etiketter på varandra, säger Ulf Kristersson efter den tv-sända debatten i Expressen TV.

Det var i SVT:s stora partiledardebatt i ”Agenda” på söndagskvällen som det hettade till när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt betecknade Sverigedemokraterna.

– Jag såg till att det här gänget inte fick makten och det är jag stolt över, sade Jonas Sjöstedt i SVT-sändningen och syftade på M, KD med stöd av SD.

Innan han fortsatte:

– De har en ännu mer högervriden politik. Jag vill inte ha den här öppna rasismen, som skulle komma med dem och jag vill ha en klimatpolitik som man kan påverka. Därför stoppade jag dem och det skulle jag kunna göra vilken dag som helst i veckan.

Det hela fick KD-ledaren att ilskna till.

STOCKHOLM 20191013 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD), Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Foto: Fredrik Sandberg / TT

– Menar du att Sverige skulle bli rasistiskt om vi fick makten? Du kom precis med en ganska allvarlig anklagelse. I will not stand it, sade Ebba Busch Thor i SVT:s direktsändning.

När Sjöstedt då menade att SD har rasismen ”som affärsidé” tog SD-ledaren Jimmie Åkesson några steg iväg från podiet i direktsändningen i en aktion som skapade rubriker efteråt.

För tre år sedan sade Moderaternas dåvarande partiledare Anna Kinberg Batra så här i just SVT:s ”Agenda”:

– De skyller alla Sveriges problem på invandring. Då är det ett rasistiskt parti, då ställer man grupper mot varandra och sätter etiketter på andra människor. Det löser ingenting, sade Kinberg Batra som då var Moderaternas partiledare, i SVT.

När M:s nuvarande partiledare Ulf Kristersson efter sändningen på söndagen fick frågan av Expressen TV om han liksom sin företrädare anser att SD är ett rasistiskt parti, eller har rasistiska rötter, svarade han:

STOCKHOLM 20191013
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) anländer till söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

– Nej, jag har slutat med sånt där. Jag tror vi får lägga av med såna där etiketter. Att bara kasta glåpord på varandra, det skapar ingen vettig politik och inget vettigt samtalsklimat. Ibland tycker vi lika, då röstar vi lika. Ibland tycker vi olika, då röstar vi olika. Ha respekt för alla riksdagens åtta partier, säger Ulf Kristersson (M) i Expressen TV.

När M-ledaren fick möjlighet att utveckla svarade han:

– Jag tänker inte hålla på och kasta etiketter på varandra, säger Kristersson i Expressen TV.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.