Undersköterskornas akuta larm – efter nya schemat i pandemin: ”Ingen kommer orka”

Allt fler kommuner i landet inför så kallade hälsoscheman inom äldreomsorgen, trots protester från undersköterskorna som drabbas. Nu varnar flera för uppsägningar. 

– Jag tror att det kommer att resultera i många sjukskrivningar, många som säger upp sig. Så de kommer att bli av med många kompetenta undersköterskor, säger undersköterskan Jenny Cederblad till TV4. 

Rätt till heltidstjänst och att slippa delade turer är anledningar till att allt fler kommuner inför så kallade hälsoscheman för omsorgspersonal. Men undersköterskor över hela landet är så missnöjda med de nya scheman att de hotar med uppsägning, då de menar att ingen kommer att orka arbeta enligt de nya rutinerna. 

– Vi träffar inte familj, vi träffar inte vänner, vi kommer inte att kunna ha någon hobby. Vi kommer inte att kunna ha någon fritid helt enkelt, för man har ingen återhämtning, säger undersköterskan Petra Hultberg till TV4. 

”Många som säger upp sig”

Det nya schemat innebär fler pass under en månads tid, samt icke sammanhängande ledighet. Detta kommer leda till att fler undersköterskor drabbas av utbrändhet eller säger upp sig, menar de som protesterar mot hälsoschemat. 

En av de kommuner som infört det nya hälsoschemat på flera äldreboenden är Lund. TV4 har pratat med en av de som sagt upp sig, och en annan som letar nytt jobb. 

– Jag tror att det kommer att resultera i många sjukskrivningar, många som säger upp sig. Så de kommer att bli av med många kompetenta undersköterskor, säger Jenny Cederblad, undersköterska. 

IVA-sköterska torkar svett från pannan. Foto: TT

Hon menar att argumentet om att ge alla rätt till heltid faller då ingen kommer att orka jobba heltid med sådana scheman. 

Enligt facket Kommunal är de nya scheman mer ohälsosamma än hälsosamma. 

– Gör om, gör rätt. Skrota de här förbaskade så kallade hälsoscheman, säger kommunals ordförande Tobias Baudin till TV4. 

I Kommunalarbetaren skriver man om problematiken med den nya schemat, som varnar för utbrändhet och uppsägning inom äldreomsorgen. 

“Jag vet flera tusen undersköterskor som inte vill ha hälsoschema. Ändå fortsätter arbetsgivarna att genomföra dem. För många av oss är nog det en av de saker som känns värst. Att vi inte blir lyssnade på överhuvudtaget”, skriver undersköterskan Claudia Schuccia.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required