Unga och friska bokar vaccintider innan det är deras tur – äldre och sjuka kan tvingas vänta: ”Missbrukar systemet”

På flera håll i landet bokar unga och friska personer tid för vaccinering mot covid-19, trots att det inte är deras tur. Detta gör att vissa äldre och sjuka personer får vänta. Nu slår Emma Spak på SKR larm om risken med det förtroendebaserade bokningssystem som många regioner använder. 

– Det är beklagligt om folk missbrukar systemet. Då kan regionerna behöva skärpa sina system och det kommer ta tid och resurser från vaccineringsarbetet, säger Emma Spak till Aftonbladet.

Vaccinationerna fortlöper och på flera håll i landet har man nu inlett fas 4, som innebär att friska människor mellan 60 och 55 år, samt yngre personer i riskgrupp fått sin första dos vaccin. 

Foto: Jessica Gow/TT

Vaccinet gör att många börjat se ljuset i tunneln på pandemin, vilket skapat ett högt tryck i bokningssystemen på många av landets vaccinmottagningar. 

Utnyttjar bokningssystemet

Men många utnyttjar systemet. Enligt Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvårdfrågor på Sveriges kommuner och regioner (SKR), så blir äldre och sjuka lidande när unga och friska personer bokar upp tider. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Emma Spak använder sig många regioner av ett förtroendebaserat system, där vårdtagare själva uppger om de har några diagnoser som gör att de borde få vaccin tidigare. Personen i fråga kan då hitta på ett sjukdomstillstånd när denne bokar. 

– Det här är inte ett utbrett problem som våra vaccinsamordnare i regionerna har slagit larm om. Men det förekommer på sina håll i landet, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvårdfrågor på Sveriges kommuner och regioner (SKR) till Aftonbladet. 

Gamla och sjuka människor får vänta

Enligt Emma Spak bör vissa regioners bokningssystem bli strängare. 

– I slutändan är det ju gamla och sjuka människor som får vänta längre på att få sitt vaccin. Det är ju människorna som löper störst risk för att bli svårt sjuka om de får covid-19, säger Emma Spak.

Ett exempel på en region vars bokningssystem är förtroendebaserat är Region Kronoberg, vilket SVT Småland rapporterat om. Till de som missbrukat förtroendet har vaccinsamordnaren en uppmaning:

– Vi litar på att man följer den rekommendation som är, de som har gjort fel: Snälla avboka!, säger vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal, till SVT.

Åtta mellanchefer inom kommunen gick före hemtjänstpersonalen i vaccinationskön. De menar att det varit oklarheter kring prioriteringsordningen. Vad tycker du om det här?

Posted by Newsner on Thursday, February 11, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required