Ungdomar vandaliserade ambulans – mitt under pågående vårdinsats: ”Jag kokar av ilska”

I söndags kväll utsattes en ambulans för stenkastning i Sollentuna mitt under pågående vårdinsats.

Vandaliseringen ledde till att patienten var tvungen att invänta på en ny ambulans för att kunna föras till sjukhus, rapporterar Expressen.

Det var strax efter 18.00 på söndagskvällen som Malin Gille Ahlqvist och hennes kollega hjälpte en patient upp i en lägenhet i Sollentuna.

När Malin, efter bara några minuter, gick ner till bilen för att hämta en bår till patienten upptäckte hon att ambulansen vandaliserats och att en fönsterruta på krossad.

Foto: Privat/TT

Ett vittne berättade för Malin att det var ett gäng ungdomar som gått förbi och krossat rutan vid förardörren, vilket gjorde den helt obrukbar.

Fördröjde patientens vårdtid

Vandaliseringen ledde till att Malin och hennes kollega fick tillkalla en ny ambulans. Något som förlängde patientens tid till sjukhus med 15 till 20 minuter.

Både polis och ambulans tillkallades för att assistera Malin och hennes kollega. 

”Jag kunde inte hitta ord”

Malin blev förbannad över händelsen.

– Jag var jättepaff. Jag kunde inte hitta ord. Men jag kokar av ilska. Jag förstår inte hur man kan göra det, säger Malin Gille Ahlqvist till Expressen och fortsätter:

– Tänk om det hade varit ett barn som satt i halsen eller en riktigt kritisk sjuk patient som vi behövde transportera på en gång. Nästa gång kanske de inte har sådan tur att de var en stabil patient, säger hon.

LÄS MER: Vårdpersonal attackerades med stenkastning – tvingades få skydd av vakt: ”Väldigt oroväckande”

Malin och hennes kollega delade med sig av händelsen på Facebook.

Jag saknar ord men kokar av ilska😡 På uppdrag under kvällen blev vår ambulans vandaliserad så pass att vi inte kunde transportera våran patient till sjukhus!!!

Posted by Malin Gille Ahlqvist on Sunday, November 8, 2020

”Jag saknar ord men kokar av ilska😡 På uppdrag under kvällen blev vår ambulans vandaliserad så pass att vi inte kunde transportera våran patient till sjukhus!!!”, skrev Malin i inlägget.

Hundratals har nåtts av inlägget och många uttrycker sin ilska över händelsen.

”Fy fan rent ut sagt”, skriver en person.

”Ånej man blir ännu mer berörd när vi jobbar i samma område och jag ser er dagligen på uttryckning… Vilka jävla idioter de finns ”, skriver en annan.

”Fy fan säger jag. Det kunde ha varit de som gjorde detta som behövde hjälp av ambulanspersonalen. Eller kanske någon släkting till dom. Hur fan kan man bara ens komma på tanken att göra så? Blir så förb….”, skriver en tredje.

Vittne såg två unga individer

Ola Österling, presstalesperson på polisen, bekräftar för Expressen att stenkastning mot en ambulans i Sollentuna har skett under natten mot måndag.

– Det är en ambulans som fått en sten kastad på sig. Ett vittne har sett två unga individer göra detta. Men de är inte identifierade och ska ha lämnat platsen, säger Ola Österling.

En anmälan om blåljussabotage har gjorts.

Det här måste få ett stopp och det nu. Dela gärna artikeln om du håller med.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required