Utryckande ambulans utsatt för stenkastning från bro – nu ryter förarna ifrån: ”Det är livsfarligt”

Under natten mot söndag utsattes en utryckande ambulans för stenkastning.

Stenarna kastades från en bro ovanför E18 och förarna i den träffade ambulansen chockades av händelsen, rapporterar Aftonbladet.

Den senaste tiden har polisen börjat se tecken på en ny variant av sabotage mot blåljusverksamhet där gärningspersonerna ställer sig på gångbroar och kastar sten mot de trafikerade vägarna.

Stenen träffade motorhuven

Senast i lördags natt, när ambulanspersonal var på utryckning till Täby, träffades de av en stor sten som någon eller några kastade från en bro ovanför E18.

Bengt Larson var en av förarna i bilen. Enligt honom skulle de till en patient i kritiskt tillstånd när stenen träffade motorhuven.

– Det bara smällde till i bilen och vi förstod först inte vad som hade hänt. Men när vi lämnat av patienten ser vi bucklan och då förstår vi, berättar Bengt Larsson som körde ambulansen, säger han till Aftonbladet.

”Fullständig livsfara”

Enligt Bengt var bilen bara några millisekunder från att träffas rakt i framrutan.

– Rutan hade med all säkerhet gått sönder och jag hade kunnat få den i huvudet. Det är en kurva där också och då hade vi alla tre svävat i fullständig livsfara. Nio barn hade kunnat bli föräldralösa, om vi räknar in allas barn, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER: Bilar stod i vägen vid drunkningslarm – nu ryter brandmannen William ifrån: ”Blir förbannad”

Men som tur var skadades ingen fysiskt den här gången och ambulansen kunde ta sig fram till den sjuka patienten utan försening. Men Bengt, som körde ambulansen är skärrad efter händelsen.

Huruvida stenen var tänkt att träffa ambulansen eller inte är fortfarande oklart.

Ingen misstänkt för brottet

Polis har sökt i området men inte hittat någon misstänkt gärningsperson

Bengt som körde ambulansen hoppas att de som kastat stenen tänker till i framtiden.

LÄS MER: Hot och våld ökar mot polisen – flera tvingas avstå från att ingripa: ”Inte tappat kontrollen”

– Det är livsfarligt att få en sten genom rutan. Det är dags att tänka till för det är inte längre ett pojkstreck om man tar livet av någon, säger han till Aftonbladet.

Ambulanspersonal har delat med sig av händelsen på Facebook där de skickar en hälsning till de drabbade.

Foto: TT

”Inatt vid 04.30 blev Ambulansen i Täby utsatt för stenkastning. Ambulansen färdades på E18 i höjd med Lahäll när någon kastar en stenbumling från bron som går över E18. Stenen träffarmotorhuven. Tankarna hos kollegorna som mirakulöst klarade sig från det som skulle kunna blivit en tragedi”, skriver The White Line ambulance Sweden i inlägget som har upprört många.

”Att kasta stenar på det sättet borde klassas som mordförsök!”, skriver en person.

”Va i helvete håller dom på med. när dom själva en dag behöver en ambulans kanske dom tänker efter”, skriver en annan.

”Hoppas att kollegorna mår bra. Sänder en tanke till dom”, skriver en tredje.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);