Flera dumpade jakthundar har hittats i fjällen, lämnade av jägare

Utländska jägare dumpar sina hundar att dö i svenska fjällen – nu väcker agerandet stark kritik

En tragisk nyhet förbryllar djurvänner runtom i hela Sverige. På senare tid har det tyvärr blivit vanligt att utländska jägare som åker hit för att jaga fågel på fjället lämnar sina jakthundar att dö ute i vildmarken.

Vissa hundar har haft tur och blivit hittade av chockade svenskar.

– Jag kommer aldrig få bort den minnesbilden av de här hundarna, säger fågeljägaren Erika Tano till TV4.

Flera gånger på kort tid har svenska jägare hittat övergivna jakthundar på olika fjäll och i skogar uppe i norra Sverige.

TV4 Nyheterna har tidigare skrivit om den italienska fågelhunden Archie som sprang omkring på fjället Ritsem i Gällivare kommun i veckor innan någon hittade honom.

Nu har problemet uppstått igen. Denna gång var fågeljägaren Erika Tano ute på samma fjäll, alltså Ritsem, med sin egen hund för att jaga ripa. Då stötte de på en ensam, övergiven unghund som sprang lös.

– Det var en engelsk setter som var väldigt trevlig och tillgiven. Han var inte undernärd men lite tunn, var väldigt hungrig och hade en bruten klo, säger hon till TV4.

Läs mer: En bil börjar plötsligt rulla ut mitt på vägen – då riskerar ett gäng allt för att rädda medvetslösa kvinnan bakom ratten

Hundarna lämnas kvar eller skjuts

Hunden hade ett snöre med ett italienskt telefonnummer på. Då kopplade hon ihop ett och ett. För tidigare under dagen hade hon sett en helikopter hovra över området, det var utländska jaktlag som var på plats för att jaga ripa.

Det är tydligen så att utländska jägare generellt rör sig i större drivkedjor än vad vi är vana vid i Sverige. De har laddade vapen och lösa hundar som springer omkring. Hundarna som inte hunnit återvända när jaktdagen är slut lämnas kvar på fjället – vissa som inte gör ett ”tillräckligt bra jobb” skjuts på plats.

– Man hör när det är italienska jägare ute. Det låter som ett krig och det bara smäller överallt. Jägarna skjuter allt som rör sig på fjället. Jag skulle faktiskt kalla det för slakt, säger Erika Tano.

Hon ringde telefonnumret och fick tag på ägaren. Efter ett tag dök han upp och skulle hämta sin hund. Men hon märkte direkt att han inte verkade bry sig så mycket om att han hade tappat bort en av sina hundar.

Mannen hade nämligen flera jakthundar i olika burar inuti sin bil. Hon uppskattar att det var hela 18 hundar i små burar i bilen. Hon tvingades såklart lämna tillbaka den upphittade hunden, men kände samtidigt en klump i magen.

– Jag kommer aldrig få bort den minnesbilden av de här hundarna. Jag kan inte heller säga om det var tur eller otur att den här hunden träffade mig på fjället, säger Erika till TV4.

Kritiken haglar in

Nu har många kritiserat de utländska jägarnas beteende.

Dels har Erika Tano själv riktat kritik mot Länsstyrelsen som hon tycker borde kunna kontrollera utländska jägare och upptäcka deras bristande djurhållning och jaktetik.

Dels har människor kommenterat nyheten på TV4:s Facebook-sida.

Hur kan Länsstyrelsen tillåta detta?”, skriver en person.

Vidrigt!! Man önskar ju att det hade gått att förbjuda dem att komma hit och jaga”, skriver en annan.

Usch vilken dålig syn på djur de har, nej borde inte få komma hit”, kommenterar någon.

Fruktansvärt, är en hund inte värt något för dem?”, frågar sig en person.

Börja med att förbjuda den jägaren att återkomma till Sverige! Fy säger jag bara om folk som misshandlar djur”, skriver en annan.

Länsstyrelsen Norrbotten har svarat på kritiken. Till TV4 säger de att det är svårt att nå fram med budskapet till utländska företag som anordnar resorna, trots att de gett ut broschyrer på olika språk samt haft genomgångar med utländska jägare.

De säger också att flera utländska jägare blivit av med sina jaktkort i år.

Fruktansvärda nyheter! Det var väldigt tråkigt att höra att djuren far illa på grund av ett oacceptabelt beteende av människor.