Vaccinmotståndare ordnade protestfest i Stockholm – nu rasar överläkaren: ”Stor risk”

Under onsdagskvällen anordnade vaccinmotståndare i Stockholm en privatfest för att protestera mot rådande restriktioner gällande covid-19. Festen ägde rum på en abonnerad båt på Södermalm, och enligt Aftonbladet ska minst 100 personer ha närvarat. Detta trots att de nya restriktionerna tillåter endast 50 personer på privata tillställningar. 

– Vi behöver inga myndigheter som säger till oss hur vi ska leva, vi är fria att välja det själva, säger Max Winter en av festens arrangörer, till Aftonbladet. 

Det stora festen med över 100 deltagare skulle enligt arrangörerna visa att de struntar i myndigheternas rekommendationer och restriktioner. 

De restriktioner som infördes i december tillåter endast 50 personer samlade på privata tillställningar, men enligt festens arrangörer har ovaccinerade lika stor rätt att festa som vaccinerade. För att protestera mot reglerna abonnerade man en stor båt med dansgolv och bar på Södermalm. 

– Vi tror inte på medicinsk apartheid, att separera människor. Vi tror på enighet, att kunna fira tillsammans om man är vaccinerad eller ovaccinerad, säger Max Winter,  en av arrangörerna till Aftonbladet

OBS: Personerna på bilden har ingenting med händelsen att göra. Bilden är en genrebild. Foto: Eric Reed/TT

Festens andra arrangör – Natalie Jonsson, menar att den typ av fest inte är värre än att gå i gallerior och handla. 

Tror inte på vaccinet

Både Natalie Jonsson och Max Winter är motståndare av coronarestriktioner. Max Winter är en av grundarna till rörelsen ”Freedom Defense Sweden” som anordnat flera olagliga demonstrationer i Sverige.

”Verkar inte göra någon skillnad”

För Aftonbladet berättar de att de valt att inte lyssna på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Foto: TT

De är även kritiska till att vaccinera sig mot covid-19

– Sprutan verkar inte göra någon skillnad på den så kallade smittspridningen. Så varför ska vi inte kunna ha en fest som både vaccinerade och ovaccinerade får komma och ta del av firandet? Vi är fria som människor och ska inte begränsas, säger Natalie Jonsson till Aftonbladet. 

Överläkaren sätter ner foten

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, är kritisk mot festen och påpekar risken med att ordna en sådan tillställning. 

– Det är olyckligt att man träffar så många personer på samma ställe och är man dessutom inte vaccinerad så är risken för att sjukdomen tar fart bland de här människorna jättestor, säger Johan Styrud till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required