Vädjan till stockholmarna – bjud inte hem era vänner: ”Känsligt läge”

Stockholm har varit hårt drabbat av coronaviruset – men nu börjar kurvan gå åt rätt håll.

Det är dock ingen anledning till att börja slappna av.

Under måndagen uppmanar Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, länets invånare till att ställa in grillfester och middagar, enligt Aftonbladet.

Expressen skriver under måndagen att allt fler covid 19-patienter skrivs ut från sjukhusen i Stockholm. Samtidigt har även dödstalen minskat i länet, som tidigare har varit hårt drabbat av coronaviruset.

Men trots att kurvan börjat gå åt rätt håll är läget fortsatt kritiskt.

Något som Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, var noga med att poängtera när Region Stockholm höll presskonferens under måndagen.

– Trots att våren är här, trots att man känner att vi har haft disciplin ganska länge så är det inte läge att släppa på den, säger han enligt Aftonbladet.

rålambshovsparken, stockholm
STOCKHOLM 20200426 Människor umgås och har picknick i Rålambshovsparken. Foto: Jessica Gow / TT

Bjud inte hem era vänner

Eriksson uppmanar istället stockholmarna till att fortsätta hålla ordentligt avstånd – och till att ställa in eventuella grillfester, middagar och picknickar med vänner, beroende på hur många som är med.

– Vi brukar säga att det helst ska vara i familjens krets. Men vill familjen gå ut och hålla två meters avstånd så kan inte det vara några större problem.

På den raka frågan om att umgås vänner emellan, tycker inte Björn Eriksson att det är någon bra idé.

– Nej, jag tycker att man ska vara mycket försiktig med att sprida den här smittan just nu. Det är ett känsligt läge och vi är i en extrem situation, säger han enligt Aftonbladet.

björn eriksson, region stockholm
STOCKHOLM 20200504 Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, under måndagens pressträff med Region Stockholm om det aktuella läget i hälso- och sjukvården med anledning av covid-19. Foto: Anders Wiklund/TT

Tegnell: Håll ner sociala kontakter

När Folkhälsomyndigheten höll presskonferens senare under måndagen fick Anders Tegnell frågan om vad han anser om Björn Erikssons kommentarer.

Tegnell svarade att han inte har någon åsikt om Erikssons vädjan till stockholmarna, utan att det är upp till var och en hur man tolkar Folkhälsomyndighetens ramverk.

– Men det är väldigt viktigt att vi håller ner våra sociala kontakter så mycket som möjligt, det är ju helt uppenbart, säger Tegnell.

Här kan du se Folkhälsomyndighetens presskonferens från måndagen:

Sprid gärna informationen vidare till dina vänner!