Våren blir varmare än normalt

Våren är snart här – och det med besked.

April och maj kommer bli varmare än normalt, rapporterar Aftonbladet.

För många känns det nog som att man väntat i en evighet. Men nu är snart våren här på riktigt. Och till alla vårfantasters glädje kommer de kommande månaderna bjuda på riktigt toppenväder.

Det amerikanska väderföretaget The Weather Company har presenterat sin senaste långtidsprognos som omfattar båda USA och Europa. Och enligt den prognosen kommer april bli mycket varmare än normalt, skriver Aftonbladet.

Maj kommer bli något varmare men också blötare än normalt. Dessvärre ser sommaren ut att få en trist start då juni väntas bli svalare och blötare än normalt.

Foto: Shutterstock

SMHI: ”Träffsäkerheten är inte jättebra”

Man ska dock ta uppgifterna med en viss nypa salt då långtidsprognoser har en sämre träffsäkerhet en kortare sådana.

– Träffsäkerheten är inte jättebra, framförallt inte här över norra Europa. De har blivit bättre de senaste åren även för Europa, men de är inte fullt så bra som de är vid ekvatorn eller över Nordamerika, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Sjöstedt menar vidare att ett varmare klimat överlag inte är någon garanti för varma vårmånader.

– Bara för att vi har en global trend där vi går mot ett varmare klimat så innebär inte det att de kommande månaderna kommer att vara varmare. Det kan fortfarande förekomma månader eller år som sticker ut. Förra året var ju mars ovanligt kall, exempelvis, säger han till Aftonbladet.

´Längtar du också efter våren? Dela då gärna artikeln så fler få ta del av detta!