Vill avsätta ministern – Liberalerna kommer rösta mot Annika Strandhäll i riksdagen

.

Liberalerna vill avsätta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Nu ställer sig partiet bakom Moderaterna som fört fram förslaget.

– Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som är oförsvarbart, säger partiledaren Jan Björklund (L) till Ekot

På torsdagen gick Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ut och meddelade att partiet kommer väcka misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i riksdagen.

Bakgrunden är att socialförsäkringsministern just nu utreds av riksdagens konstitutionsutskott efter hanteringen av hur det gick till när Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler fick lämna sin post.

Ministern och ex-generaldirektören har sen dess lämnat olika förklaringar och det har varit minst sagt turbulenta dagar.

Foto: Victor Svedberg/Flickr

Sågas av Stefan Löfven: ”Desperat agerande”

För att avsätta en minister krävs att en majoritet av riksdagen, det vill säga åtminstone 175 ledamöter, stöder misstroendeförklaringen. Även KD har ställt sig bakom förslaget – som sågas av statsminister Stefan Löfven (S).

– Det här agerandet kan inte betecknas på annat sätt än desperat. Moderaterna vill uppenbart inte ha granskningen av ärendet på bordet, sade Löfven vid en pressträff på torsdagen enligt SVT.

Statsministern fortsätter:

– Att inte invänta en seriös behandling innan man använder riksdagens kraftfullaste verktyg kan inte betecknas som annat än oseriöst, säger Löfven.

Liberalerna stöttar M:s förslag

Nu – på fredagsmorgonen – kom beskedet att Liberalerna stöttar förslaget. Partiledaren Jan Björklund förklarar att L, som samarbetar med regeringen om den ekonomiska politiken, kommer rösta mot Annika Strandhäll i riksdagen.

– Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som är oförsvarbart. Dels så sparkade hon en skicklig generaldirektör på grunder som var uppenbart valtaktiska. Hon har lämnat motstridiga versioner som dessutom motsägs av tunga tjänstemän inom försäkringskassan, säger Liberalernas Jan Björklund till Ekot.

Jan Björklund Liberalerna
Foto: Wikimedia commons

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.