Vilsen sälunge hittas mitt på motorvägen – räddas av djurvän i sista sekund

Det är inte alltid man skådar någonting uppseendeväckande på motorvägarna runt om i landet. Men för Tomas och Eva Riklund blev söndagens bilfärd på E4 utanför Jävre ett riktigt äventyr.

För mitt på väg banan låg en liten vilsen sälkut som de var tvungna att rädda.

Det blev en annorlunda bilfärd för Tomas och Eva Riklund under helgen. På vägen till affären på E4 utanför Jävre i Piteå låg nämligen en liten sälkut, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Vägen är en 110-väg så det är inte helt lätt att stanna, men paret bestämde sig för att den lilla sälen skulle räddas.

Foto: Facebook

Eva hoppade ur bilen och fick sälen av vägbanan. Under tiden stannade ännu en person för att hjälpa till, nämligen parets kollega Petter Sundqvist.

– Plötsligt hade han dragit fram en filt ur kofferten. ”Vi måste rädda sälen”, sa han. Han dök ner i snön och lyckades få tag i den, säger Tomas till Aftonbladet.

De tre kollegorna virade in sälen i filten och åkte till Bottenviken. Där släppte de i den lilla sälkuten i vattnet igen.

– Jag hoppas verkligen att den får fortsätta vara i vattnet. Det här är en fantastisk grej i dessa tider. Hade vi inte fått sälen bort från gatan så hade den varit knalldöd.

Tomas delade med sig av händelsen på Facebook.

”Allt detta hände på E4 i Jävre idag efter lunch. En bra dag för Musikhögskolan i Piteås fantastiska personal. Först Eva Riklund som räddade den lilla sälkuten, som av någon konstig anledning befann sig mitt på motorvägen, från att bli ihjälkörd. Sen Petter Sundkvist som kraftfullt hämtade och virade in sälungen från dikesrenen.
Efter detta körde vi ut till havet och släppte ut den lille i Bottenvikens blåa och kalla vatten. Ett positivt drama som lyser upp lite i denna dramatiska tid”
, skrev han i inlägget.

#HjältarAllt detta hände på E4 i Jävre idag efter lunch.En bra dag för Musikhögskolan i Piteås fantastiska personal….

Posted by Tomas Riklund on Sunday, April 19, 2020