Volvo fick ekonomiskt krisstöd under pandemin – då höjde de toppchefernas bonusar

Biljätten Volvo Cars tilldelades ekonomiskt krisstöd i form av en miljard kronor för att klara pandemins negativa påverkan på industrin. Men samma år som bolaget tog emot krispengar så höjde de bonusarna till vd:n och ledningsgruppen, det rapporterar dagens Industri. 

När coronapandemin bröt ut för cirka ett år sedan garderade sig Volvo Cars genom att permittera tusentals anställda, för att klara krisen.

En miljard i krisstöd

I samband med det beviljades bolaget runt en miljard kronor i svenskt permitteringsstöd. 

Foto: Virginia Mayo/TT

I juni 2020 upphörde permitteringarna och anställda kunde återgå till sina jobb. Vid ett styrelsemöte samma månad ändrade Volvo Cars bonusvillkoren för direktörerna, vilket framgår av årsredovisningen enligt Dagens Industri.

De dåliga siffrorna för första halvåret av 2020 kompenserades därefter med rekordsiffror andra halvåret. 

Bonusarna till vd och övriga direktörer höjdes med 20 procent, till över 82 miljoner kronor, skriver Dagens industri.

Volvo höjde direktörernas bonusar

Enligt tidningen räknade bolaget bonuskriterierna på enbart det andra halvåret. På grund av detta kunde Volvo Cars vd Håkan Samuelsson höja sin lön med 40 procent, vilket är nästan 50 miljoner kronor. 

– Inför halvårsrapporten såg man att företaget gått med förlust och då valde styrelsen att besluta att starta om bonusberäkningarna. Det var för att bibehålla incitamenten att fortsätta prestera, säger Volvo Cars presstalesperson Maria Dagman till Dagens industri, och fortsätter:

– Bonusen baseras på det starka resultatet vi gjorde under andra halvåret och då erhöll vi inte något statligt stöd.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Michael Owen Baker/TT

Stödet till för att rädda svenska jobb

Besläktade lastbilsjätten AB Volvo fick nyligen kritik för att lyft statsstöd även de. Precis som Volvo Cars så skrev bolaget om bonuskriterierna halvvägs in i året. Detta gjorde att vd:n Martin Lundstedt fick över 20 miljoner kronor i bonus för 2020.

– De här stöden är till för att rädda svenska jobb och svenska företag, inte för betala ut bonusar. Därför står det också i lagstiftningen att företagen ska minska sina lönekostnader för att kunna ta del av de här stöden – och det inkluderar naturligtvis bonusar, har finansminister Magdalena Andersson tidigare sagt enligt Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required