Volvo ställer om produktionen – börjar tillverka skyddsutrustning till vården

Fordonsjätten Volvo har valt att ställa om produktionen i fabriken i Tuve, allt för att hjälpa vården. I stället för lastbilar blir det skyddsvisir för hela slanten.

Under gårdagen gick Volvo cars ut med de bestämt sig för att låna ut hundratals bilar till sjukvården, dels för transport av sjukvårdspersonal men också för att transportera material, något Newsner skrivit om tidigare.

Men inte nog med det. Under torsdagen gick företaget ut och berättade att de numera struntar i att tillverka lastbilar och istället fokuserar på att göra skyddsvisir till vården.

Gjorde egen prototyp

Idén kommer från den permitterade Volvochefen Jenny Westermark som fick en snilleblixt efter ett samtal med läkargrannarna, vilket Expressen var först med att berätta.

– Jag satt och pratade med dem och förstod att det är ett stort behov av skyddsmaterial inom vården, säger Jenny Westermark till Expressen.

Jenny och maken tog själva fram prototypen som blev godkänd av Västra Götalandsregionen.

Så istället för att fabriken i Tuve ska stå tom och stilla kommer nu permitterade Volvoanställda volontärarbeta med att göra skyddsvisir till vården. Helt frivilligt och med 3D-skrivare som hjälp.

– Vi tänker oss tillverka 1 000 visir om dagen, säger Jenny Westermark.

Produktionen ändras på flera håll

Även Volvo Cars i Torslanda har stoppat sin fordonsproduktion för att helt fokusera på att göra skyddsvisir i sin fabrik istället. Produktionen startar under fredagen och Volvo står för kostnaderna. De färdiga visiren kommer sedan att överlämnas till vårdenheter som behöver det.

Hyllningarna strömmar in till folk som drar sitt strå till stacken under Coronakrisen. En som hyllar Volvo cars just nu är TV4:s politiska expertkommentator Marcus Oscarsson.

”Fantastiskt bra när Sveriges näringsliv kan bidra till att hjälpa vår sjukvård i dessa dagar. Bra både för jobben och så klart för sjukvården”, skriver han på sin Facebooksida.

👏❤👏 VOLVO I GÖTEBORG HAR STÄLLT OM FRÅN LASTBILAR TILL SJUKVÅRDSMATERIAL 🔸 1 000 VISIR PER DAG FR.O.M…

Gepostet von Marcus Oscarsson am Donnerstag, 2. April 2020