Vreden mot Telia – nu släcks 10 tv-kanaler för hundratusentals svenskar

Hundratusentals svenskar snuvas på flera tv-kanaler, däribland Kanal 5 och Kanal 9.

Det står klart sedan Telia och Discovery Networks inte kommit överens om ett nytt avtal innan tidsfristen löpt ut.

Nu rasar tittarna mot nedsläckningen.

Det var i förra veckan som Telia gick ut med information om att de ännu inte landat ett nytt tv-avtal med en av sina leverantörer, Discovery Networks.

Om en överenskommelse inte nåddes innan den 3 mars, skulle cirka 770 000 Teliakunder förlora tio tv-kanaler i sitt utbud.

Nu har tidsfristen gått ut – och eftersom parterna ännu inte kommit överens om ett nytt distributionsavtal, har kanalerna släckts ner under tisdagsmorgonen.

”Något vi inte kan gå med på”

Tv-kanalerna det handlar om är Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discovery, Discovery ID, Eurosport 1, Eurosport 2, TLC, Animal Planet och Discovery Science.

– Vi har nyligen nått överenskommelser med flera stora TV-distributörer som Telenor och Viasat och hade så klart hoppats att även kunna komma överens med Telia. Men de kräver att få betala mindre för vårt innehåll än resten av marknaden och det är något vi inte kan gå med på, säger Daniel Lagerqvist, kommunikationsdirektör för Discovery Sweden, i ett pressmeddelande.

Discovery Networks hänvisar nu tittarna till sin streamingtjänst Dplay och till andra svenska distributörer.

Rasar mot Telia

Telia skriver i en kommentar på sin hemsida att de jobbar för att hitta en lösning.

– Vi har jobbat in i det sista med att komma överens men tyvärr så har vi inte enats om ett nytt avtal. Det innebär att vi från den 3 mars inte längre får sända Discoverys kanaler. Vi beklagar det och fortsätter jobba för att hitta en långsiktig lösning. Tack för ditt tålamod, skriver Telia.

På Telias Facebook-sida är folk kritiska mot de strandade förhandlingarna.

”Ni är så pinsamt usla”, skriver en Facebook-användare medan en annan skriver ”Varför är det så här varje gång? När ska ni lära er?”.

Drabbade Teliakunder kommer tills vidare att ersättas med tillfälliga kanaler. Exakt vilka kanaler det handlar om beror på vilket tv-paket man har, läs mer här.

Vad har du att säga om detta? Lämna gärna en kommentar.