DOMEN: Zohreh, 32, utvisas efter 9 år i Sverige: För att hon tagit ut för lite semester

Zohreh Gheydar, 32, har bott i Sverige i nästan nio år och jobbar inom hemtjänsten.

Nu ska hon utvisas till sitt hemland Iran för att hon inte tagit ut tillräckligt många semesterdagar, uppger Dagens Nyheter.

2010 kom Zohreh till Sverige från Iran, och hon vill inte tillbaka. Dels på grund av att landet inte känns tryggt men även av personliga skäl. Om bara två veckor, den 11 februari är det exakt nio år sedan Zohreh och hennes pojkvän kom hit. De har båda jobbat ända sedan de kom till Sverige.

De första två åren jobbade Zohreh med städning, de senaste sju inom hemtjänsten. Något hon trivs mycket bra med.

Men nyligen ställdes allt på ända när hennes juridiska ombud plötsligt berättade att hon ska utvisas.

– Jag har försökt väldigt mycket i Sverige, jag har kämpat hela tiden och jag har lärt mig språket. Jag visste ingenting om detta, att de kunde utvisa mig efter nio år, säger hon till Aftonbladet.

Zohreh Gheydar
Foto: Privat

Tog ut för lite semester 2013

Migrationsverket har kontinuerligt förnyat hennes arbetstillstånd, och när det senaste gick ut ansökte hon istället om uppehållstillstånd. Trots att hon uppfyllde kravet för hemviststid så fick hon avslag. Anledningen till detta var att hon inte tjänat tillräckligt mycket, samt att hon inte tagit ut någon semester under 2013.

Enligt arbetsgivaren kunde hon spara sin semester till nästa år, något som tydligen inte är okej enligt migrationsverket.

Och på grund av sin MS har hon ibland varit sjukskriven och inte kommit upp i den grundlön Migrationsverket kräver.

Detta ska Migrationsverket ha informerat Zohreh om. Men så sent som i slutet av 2017, skriver DN som varit i kontakt med Migrationsverkets pressekreterare.

Känns hopplöst

Zohreh tycker nu att allt känns hopplöst och är även rädd för hur det ska gå med hennes MS eftersom att Iran inte har samma behandlingsmöjligheter.

Beslutet kommer att överklagas till Migrationsöverdomstolen, även om det är få fall som faktiskt tas upp.

Migrationsverket
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Vad tycker du om migrationsverkets beslut?