Kostsamma missen för pensionärer som få känner till – så kan du förlora tusentals kronor

Att ha kvar sin pension hos en gammal förvaltare kan innebära stora förluster. Men att det är möjligt att flytta pengarna är något som väldigt många svenskar inte känner till.

Pensionspengar med allt vad det innebär kan kännas krångligt och svårt. Men att ta reda på exakt vad som gäller kan vara en god idé, menar Fundlers pensionsexpert Mohammed Salih enligt Dagens PS.

Att flytta sin tjänstepension och privata pensionsförsäkringar mellan olika förvaltare är nämligen enklare och mindre kostsamt idag än de flesta känner till.

Foto: TT

En del kollektivavtalade pensioner går inte att flytta, men för de som inte har det finns det sedan i fjol en gräns för vad det får kosta att flytta sitt kapital till ett annat bolag.

”Kan skilja hundratusentals kronor”

Men varannan svensk är enligt tidningen omedveten om att det ens är möjligt. Något som kan innebära stora kostnader om man har höga avgifter.

”Avgiften ser kanske liten ut på pappret, men det kan skilja hundratusentals kronor, så mycket som 633 000 under ett yrkesliv beroende på om man valt en förvaltare med billig eller dyr avgift”, säger Mohammed Salih till Dagens PS.

Detta kan handla om tusentals kronor i fickan varje månad.

”Alla inte känner till det. Och det kostar för vanliga Svenssons,” säger han i samma intervju.

Expertens tips

Mohammed Salih rekommenderar att undersöka sina möjligheter och överväga olika alternativ.

”Många har ingen koll. Man har ofta haft många olika arbetsgivare och därmed många tjänstepensioner. Men det kan vara klokt att beta igenom alltihop,” säger han till sajten.

Eftersom kommande generationer pensionärer förväntas leva längre förklarar han att det blir extra viktigt.

”Det är ännu viktigare att göra ett bra val när pengarna ska räcka längre” säger Mohammed Salih till Dagens PS.