Så maxar du ledigheten julen 2020 – här är alla röda dagar du ska ha koll på innan du tar ledigt

De flesta har nu återgått till jobbet efter en minst sagt annorlunda sommar i spåren av coronapandemin. Medan vissa njöt av ”hemester” fanns det många som satt sysslolösa när alla sommarens planer fick ställas in. Vad alla dessa personer har gemensamt är att de längtar till nästa semester, som faktiskt inte är så långt bort som man tror.

Är man smart, och ute i god tid, så kan man faktiskt vara ledig hela två veckor kring jul. Vi vill därför guida dig till att maxa din julledighet.

Foto: Shutterstock

Röda dagar, klämdagar, höstlov, och högtider är dagar vi vanligtvis förknippar med ledighet utan att vi ber om det eller tar ut semester. Men vad gäller egentligen? Vi ger dig svaret.

Julen är en tid då man vill hinna vila upp sig och få tid med nära och kära. Många av dessa bor dessutom långt bort, och att sitta och åka över hela landet tar tid bara det. Många vill dessutom passa på att fly till fjällen eller varmare breddgrader.

Röda dagar julen 2020

Röda dagar är arbetsbefriade dagar för alla som har kollektivavtal eller följer arbetstraditionen. Dagar som alltid är röda eller märkta som ledig, oavsett vilken veckodag de infaller på i juletider är:

24 december, julafton.
25 december, juldagen.
26 december, annandag jul.
31 december, nyårsafton.
1 januari, nyårsdagen.
6 januari, trettondagen.

När ska jag ta semester för att vara ledig längre?

Som ni ser har du sex dagar som du automatiskt är ledig på. Infaller dessa i samband med helgdagar som lördag så får man mer ledighet. Just detta ska du ha koll på. Ansöker du om semesterdagar som kommer innan eller efter röda dagar eller klämdagar kan du nämligen vara ledig riktigt länge i vinter.

Nedan har vi satt ihop en lättöverskådlig guide som visar vilka dagar du är ledig, och vilka dagar du bör ansöka om ledigt för att maxa semester.

Har du inte tillräckligt med semesterdagar kvar att ta ut kan du välja några av dessa, men viktigt är att du får en sammanhängande ledighet.

Ledig jul- och nyår 2020

19 december, lördag: – LEDIG.
20 december, söndag – LEDIG.
21 december, måndag – ta ledigt.
22 december, tisdag – ta ledigt.
23 december, onsdag – halvdag för vissa, ta ledigt.
24 december, torsdag, julafton – LEDIG.
25 december, fredag, juldagen – LEDIG.
26 december, lördag, annandag jul – LEDIG.
27 december, söndag – LEDIG.
28 december, måndag – ta ledigt.
29 december, tisdag – ta ledigt.
30 december, onsdag – halvdag för vissa, ta ledigt!
31 december, torsdag, nyårsafton – LEDIG.
1 januari, fredag, nyårsdagen – LEDIG.
2 januari, lördag – LEDIG.
3 januari, söndag – LEDIG.
4 januari, måndag – ta ledigt.
5 januari, tisdag, trettondagsafton – halvdag för vissa, ta ledigt!
6 januari, onsdag, trettondagen – LEDIG.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);