11 svenska matmyter som du antagligen tror är sanna.

Intresset för mat har aldrig varit så stort som nu, ändå är det många matmyter som lever kvar.

En undersökning utförd av Konsumentföreningen Stockholm visar att det finns många, både gamla och nya myter, som lever kvar. Över 1000 personer deltog i undersökningen vars syfte var att mäta svenska folkets kunskap om mat. Svarsalternativen var sant och falskt.

1. Fruktsocker är nyttigare än vanligt socker.

Foto: Shutterstock

sockerny_falskt

Fruktsocker (fruktos) och vanligt vitt socker (sackaros som består av glukos och fruktos) är lika onyttigt om man ser till mängden kalorier. Fruktsockret tas upp snabbare av kroppen och ombildas snabbare till triglycerider, det vill säga fett.
Så svarade svenska folket: 32 % av svenska folket svarade falskt och 68 % sant. Två tredjedelar av svenska folket tror alltså att fruktsocker är nyttigare.

2. Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.

Foto: Shutterstock

saltny_sant

Vanligt salt, natriumklorid, kan orsaka högt blodtryck vilket ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna. Livsmedelsverket råder därför att man ska byta ut vanligt salt mot mineralsalt som innehåller mindre mängd natrium.
Så svarade svenska folket: 35% svarade falskt och 65 % sant, vilket visar att merparten av svenska folket vet att mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.

3. Lättmargarin innehåller plastkulor som mjukgörare.

Foto: Shutterstock

macka_ny_falskt

Denna myt tros ha uppstått i början av 1970-talet. Livsmedelsverket fick in mängder av anmälningar om att de nya sorterna Flora och Linnéa skulle innehålla mikroskopiska plastkulor, men efter en kontroll av Livsmedelsverket visade det sig att ryktet var falskt.
Så svarade svenska folket: 66 % svarade falskt och 34 % sant. En tredjedel av folket tror alltså fortfarande att det finns plastkulor i lättmargarin.

4. En tand som läggs i coca-cola är upplöst på ett dygn.

Foto: Shutterstock

cola_ny_falskt

I folklivsforskaren Bengt af Klintbergs bok ”Den stulna njuren” slås det fast att detta är en myt. Klinbergs kollega gör ett experiment på sin dotters tand. Efter tio dagar hade tanden börjat svartna men den var fortfarande hård. Efter tio veckor var tanden fullständigt svart men fortfarande lika hård.
Så svarade svenska folket: 75 % svarade falskt och 25 % sant. Tre fjärdedelar av svenska folket tror inte på den här myten.

5. Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad.

Foto: Shutterstock

choklad_ny_falskt

Visserligen stämmer det att den mörka chokladen har ett högt innehåll av mineraler och innehåller mer antioxidanter. Men 100 gram mörk choklad (med minst 70 % kakaohalt) innehåller 572 kalorier medan 100 mjölkchoklad innehåller 564 kalorier.
Så svarade svenska folket: 32 % svarade falskt och 68 % sant. Merparten av befolkningen tror alltså att mörk choklad är nyttigare än ljus.

6. Fryst mat innehåller mycket konserveringsmedel.

Foto: Shutterstock

frysny_falskt

Fryst mat behöver inte konserveringsmedel eftersom frysningen i sig konserverar maten. Dock kan det finns ytterst lite i till exempel skinkan på en fryspizza.
Så svarade svenska folket: 72 % svarade falskt och 28 % sant. Nästan tre fjärdedelar av svenska folket visste att fryst mat inte innehåller konserveringsmedel.

7. Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt för att pressa kostnaderna.

Foto: Shutterstock

lingon2_falskt

För många år sedan visade det sig att vissa tillverkare drygade ut lingonsylten med äpple eller äppelmos. Men det sker inte längre idag – påståendet är alltså falskt.
Så svarade svenska folket: 28 % svarade falskt och 72 % sant. Merparten av befolkningen tror fortfarande att det finns äppelmos i lingonsylt.

8. Mjölk är fritt från tillsatser.

Foto: Shutterstock

mjolkny_sant

Viss mjölk berikas med vitaminer, men vitaminer räknas som ingredienser och inte som tillsatser. När man minskar mängden fett i mjölk förvinner vitaminer, därför berikar man mjölk som har högst 1,5 % fetthalt med vitamin A.
Så svarade svenska folket: 73% svarade falskt och 27 % sant. Nästan tre fjärdedelar av svenska folket tror att det finns tillsatser i mjölk, vilket alltså är en myt.

9. Grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen.

Foto: Shutterstock

mikro_falskt_2

Oavsett om man värmer grönsaker i mikro eller i kastrull försvinner B och C-vitaminer, men det finns inga belägg för att uppvärmning i mikro skulle göra att fler vitaminer försvinner.
Så svarade svenska folket: 65 % svarade falskt och 35 % sant. Här visste majoriteten att grönsaker inte förlorar mer näring om man värmer dem i mikron.

10. Man kan få kramp om man badar efter maten.

Foto: Shutterstock

bada2_falskt

Myten kan spåras tillbaka till 1800-talet då respekten för vattnet var stor. Speciella badläkare tog då fram föreskrifter för vad man skulle göra före, under och efter badet. Enligt en svensk badläkare kunde ”fullblodiga, korpulenta individer stanna 10 minuter i havsvattnet”, ”äldre personer och barn 1-3 minuter”.
Så svarade svenska folket: 78 % svarade falskt och 22 % sant. Merparten av svenska folket vet att det gamla påståendet från 1800-talet är en myt.

11. En portion ris ger mer än dubbelt så stort klimatutsläpp som en portion potatis.

Foto: Shutterstock

ris2_sant

Bland ris, pasta och potatis är det ris som orsakar mest växthusgasutsläpp och potatis minst. Det är inte transporten som är orsaken som många kanske tror utan odlingssättet. När man odlar ris sätts marken under vatten, då bildas metan. Metan är en växthusgas som har 25 gånger starkare klimatpåverkan än koldioxid.
Så svarade svenska folket: 43 % av svenska folket svarade falskt och 57 % sant. Nästan hälften av svenska folket svarade fel, ris ger mest klimatutsläpp.

Det är nästan lite läskigt hur mycket av myterna om mat som lever kvar än i dag. Hjälp till att sprida det här så att fler kan få bort sina fördomar och missuppfattningar.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.