Citron må vara nyttigt – men därför ska du ALDRIG be om det i glaset på restaurangen

Har du någon gång gått ut för att äta en bit mat på restaurang, tagit plats vid bordet – och fått in vatten med en bit citron i?

Gott, tänker kanske du, det är ju friskt och fräscht och dessutom nyttigt att få sig lite av denna frukt som har så många dokumenterade positiva egenskaper!

Tja, må så vara, men det finns något du borde veta: studier konstaterar nämligen att restauranger faktiskt är den sista platsen där du vill avnjuta en citronskiva i din dryck…

Bildkälla: amslerPIX/Flickr

Först och främst ska vi poängtera detta: citron är och förblir såväl en utmärkt smaksättare som en hälsobomb sprängfylld med positiva egenskaper.

Däremot finns det en annan anledning till att du kanske ska nöja dig med att bara ha vatten i glaset när du går just på restaurang.

En studie från Journal of Environmental Health visar nämligen på skrämmande siffror.

Bildkälla: Pixabay

I en undersökning testades 76 citroner från 21 olika restauranger.

Resultatet? Nästan 70 procent av skivorna var täckta av bakterier, virus och andra mikrober!

Bland dessa fanns bland annat den vanliga tarmbakterien E. coli. Men det är inte allt.

Bildkälla: Wikipedia

Det chockerande resultatet följdes dessutom upp av nyhetsstationen ABC News, som skickade ut en reporter på fält.

Hennes resultat på de 10 citroner från lika många restauranger som testades?

Jo, hälften av citronerna hade spår av mänskligt avfall… som vi inte ens vill föreställa oss.

Bildkälla: Pixabay

Vad beror då det här på?

Jo, till skillnad mot flera andra varor och produkter visade det sig enligt ABC News att restauranganställda många gånger tar i just citroner med sina bara händer, utan varken handskar eller tång.

Och om de då inte har tvättat händerna tillräckligt noga efter att ha varit på toaletten – ja, då sprider sig bakterierna vidare till den där citronskivan… som till sist landar i ditt dricksglas.

Bildkälla: Shutterstock

Som tur är så brukar immunsystemet ofta kunna hantera den här typen av bakterier ganska bra… men du får alltjämt någon annans bakterier i glaset, och det kanske inte är så önskvärt.

Så, där har du en anledning till att kanske undvika den där citronskivan nästa gång du går på restaurang.

 

Nu tycker jag vi hjälps åt att dela vidare den här informationen till nära och kära så de också kan hålla sig undan från citronskivan i glaset nästa gång de går på restaurang!