Forskning: Därför gör du helt rätt i att ta en kaffe på maten.

Jag kan knappast vara ensam om att älska en kopp kaffe på maten. För min del spelar det ingen större roll om det är mat som i frukost, lunch eller middag. Och tur är väl det, för nu finns det forskning som visar varför man ska dricka kaffe flera gånger om dagen. Vi svenskar formligen älskar kaffe. Men det gör också resten av Skandinavien som konsumerar mest kaffe i hela världen. Och det visar sig också att det är perfekt med vårat snitt om 3-5 kaffekoppar varje dag. Här är 13 olika anledningar varför man bör fortsätta att dricka kaffe efter både frukost, lunch, middag och någon gång därtill.

1. Risken att få hudcancer blir mindre.

Men kanske främst för kvinnor. I en studie där bland annat Harvard Medical School följde närmare 113 000 personer under 20 år, visade det sig att de kvinnor som drack minst tre koppar kaffe om dagen, hade mindre risk för att få hudcancer. Journal of the National Cancer Institute publicerade också en studie som följde 450 000 amerikaner under tio år för att se vilka som utvecklade melanom. Även här visade det sig att de som konsumerade 4 koppar kaffe varje dag har 20 procents mindre risk att drabbas malignt melanom. Detta gällde dock bara kaffe med koffein, vilket SVT skriver.

2. Man blir lyckligare.

Kaffe ska gärna drickas mycket, vilket National Institute of Healths också kommit fram till då fyra koppar kaffe eller mer varje dag minskar risken för depression med tio procent. Det är antioxidanterna i kaffet som gör en lyckligare enligt forskarna.

För den som gillar kaffe är inkClub det perfekta valet. Just nu säljer man en kaffemaskin från Italico, hyllad i Hus & hem, för endast 490 kronor – nedsatt från 980 kronor. Här hittar du erbjudandet. (ANNONS FRÅN inkClub)

3. Vi blir snällare.

Ska du ta upp något jobbigt med någon eller bara känner en tjurig person. Då bör kaffe vara en bra lösning för dessa. Amerikanska forskare har nämligen kunnat visa att kaffe gör oss snällare. Testpersonerna fick antingen kaffe eller kall dryck innan de träffade en okänd person. De som fick det varma kaffet kunde möta den okända med en större glädje.

.ad-container-normal {display: none;} .ad-container-narrow {display: block;} @media all and (min-width:1000px) { .ad-container-normal {display: block;} .ad-container-narrow {display: none;} }

4. Du skyddas mot Parkinsons och demens.

Kaffe är verkligen fantastiskt. En finsk-svensk studie som publicerats i Journal of Alzheimer’s Disease visar att kaffe minskar risken att drabbas av demens. Studien visade att tre koppar kaffe förbättrade äldre kvinnors minne, men också att risken för att drabbas av Parkinsons sjukdom kunde minska med upp till 80 procent.

5. Det skyddar även mot levercancer.

Flertalet studier visar att en kopp kaffe varje dag skyddar levern mot alkoholskador. Risken för att dö av alkoholrelaterade leverskador minskar av kaffedrickande. Men däremot ska man undvika att dricka kaffe på bakfyllan eftersom det kan torka ut kroppen.

Hos inkClub hittar man ett stort utbud av förbrukningsvaror. Bland annat ett stort utbud av kaffe. Just nu rear man ut den populära kaffemaskinen från Italico för endast 490 kronor – tidigare 980 kronor. Här hittar man erbjudandet. (ANNONS FRÅN inkClub)

6. Du får ett bättre minne.

Kaffe är inte bara bra för att hålla sig vaken och därmed öka koncentrationen. Enligt forskning i USA på John Hopkins universitetet har det visat sig att en kopp kaffe kan förbättra minnet i minst 24 timmar.

7. Mindre risk för diabetes

Dricker du sju koppar kaffe varje dag? Då kan du vara glad eftersom en stor studie visar att risken för typ 2-diabetes minskar med 50 procent mot de som bara dricker två koppar om dagen. Även svenska studier visar att det minskar risk för att drabbas av sjukdomen. Bakom detta är ämnet klorogensyra som finns i bönorna vilket sänker blodsockernivån.

8. Kaffe ökar prestationsförmågan samt bränner fett.

Det är nog ingen slump att kaffekokaren är ett vanligt inslag i många omklädningsrum. Effekterna från kaffe för fettförbränning är väl dokumenterat. Men dessutom visar flera studier att koffeinet påverkar ämnesomsättningen och dessutom kan hjälpa till vid uthållighetsträning.

.ad-container-normal {display: none;} .ad-container-narrow {display: block;} @media all and (min-width:1000px) { .ad-container-normal {display: block;} .ad-container-narrow {display: none;} }

9. Bara lukten har en lugnande effekt.

Jag är nog inte ensam om att uppskatta lukten av nybryggt kaffe en härlig morgon. Men det luktar inte bara gott för många, studier visar att det dessutom motverkar stress. Förutom att det ska ha en positiv effekt på nervceller så minskar det känslan av att vara jäktad.

10. Kaffe är bra för magen.

Även om många kopplar kaffe som en dryck som kan skapa en orolig mage så kan det också vara väldigt bra. Mörkrostade kaffebönor påverkar nämligen syraproduktionen i magen så den minskar. Så varför inte välja en espresso nästa gång?

Just nu rear inkClub ut den populära kaffemaskinen från Italico för endast 490 kronor – tidigare 980 kronor. Dessutom Nöjd kundgaranti; 100 % nöjd annars full returrätt inom 14 dagar. Här hittar man erbjudandet. (ANNONS FRÅN inkClub)

11. Man blir piggare.

Detta är något som jag gissar att de flesta visste om. Det beror på att kaffet stimulerar det centrala nervsystemet. Mellan klockan halv tio och halv tolv är det som gäller på förmiddagen för att timea den bästa tiden att dricka.

12. Kaffe bakom lägre frekvens av bröstcancer.

Kvinnor som varje dag dricker någon kopp av det svarta guldet har en lägre frekvens av bröstcancer mot de som dricker kaffe mindre sällan. Resultatet kommer från forskare som jämförde hur kaffeintaget bland de som dricker regelbundet hos bröstcancerdrabbade och friska kvinnor.

Hos inkClub hittar man just nu ett supererbjudande på den hyllade kaffemaskinen från Italico. För endast 490 kronor – nedsatt från 980 kronor, får man den proffsiga kaffemaskinen. Här hittar du erbjudandet. (ANNONS FRÅN inkClub)

13. Minskar risken för gallsten

När Harvard School of Public Health och Dr Michael Leitzmann följde 46 000 män under en tioårsperiod fann man ett samband mellan kaffedrickande och minskad risk för gallsten. Koffein gör att gallblåsan drar ihop sig och där tror forskarna att svaret ligger.

Tänk på att det mesta är dåligt om man överkonsumerar något. Däremot menar Livsmedelsverket att risken är mycket liten att överdosera koffein med vanliga livsmedel som choklad, läskedryck, te och kaffe.

Jag älskar kaffe och kände att jag bara måste dela detta med alla andra kaffeälskare. Gör gärna detsamma om du vet någon som älskar kaffe.

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.