Nu finns det ”pulled havre” och det är både nyttigare och bättre för miljön.

2014 och 2015 var åren då pulled pork slog igenom ordentligt i Sverige. Man hittade maträtten i varenda food truck och hipp restaurang man kom till. I matbutikerna flashade man med den trendiga rätten och det serverades i varje mans hus. Men de dagarna är förbi. Nu är det pulled havre som gäller!

Pulled havre är en ny finsk uppfinning som i blindtest har misstagits för att vara kött. Bakom denna nya uppfinning, som spås bli 2016 års supertrend, står bolaget Gold & Green.

Enligt Maija Itkonen, vd på Gold & Green, var målet att hitta en perfekt proteinkälla och ett miljövänligt vegetariskt alternativ till kyckling och malet kött.

Källa: Yle

pulled-havre_2

Pulled havre är gjort på havre, bondbönor och ärtor. När Maija Itkonen gästade finska Yles morgon-tv berättade hon att det var tufft att behandla havre på grund av att den inte innehåller gluten, vilket gör den så skör. Genom olika processer har man lyckat att ge havre en fiberliknande konsistens. I blindtest har därför många misstagit pulled havre för kött.

I matlagningen behöver pulled havre endast värmas upp, till skillnad mot malet kött som måste stekas. Det gör rätten både snabbare och enklare att tillaga. Dessutom innehåller pulled havre varken mjölk eller ägg, vilket gör att hållbarheten är mycket bättre än kött.

Källa: Yle

pulled-havre_3

Visst ser det gott ut? Jag väntar med spänning på att den nya supertrenden ska komma till Sverige. Jag ställer mig först i kön att smaka!
Dela gärna nyheten om du också vill testa pulled havre.