Skillnaden mellan clementin, satsumas och mandarin – här är svaret

Brukar du också bli fundersam när du står vid fruktdisken och ska köpa den lilla citrusfrukten. Vet du om det är en clementin, satsuma eller mandarin?

Vilka är det nu som är kärnfria eller lätta att skala?

Här reder vi ut citrusdjungeln och går igenom skillnaden mellan clementiner, satsumas och mandariner.

Småcitrus är samlingsnamnet för clementin, mandarin och satusma. Men det är inte helt enkelt att hålla koll på skillnaden på dessa älskade småfrukter.

Har du koll på vilken som är vilken när du står i matbutiken redo att handla? Vilka är det som egentligen är kärnfria? När är det säsong för dem? Och vilka är lättskalade?

Clementiner eller satsumas?
Foto: Wikimedia Commons

Det är skillnaden på satsumas, clementiner och mandariner

Personligen har jag inte haft koll på vem som är vem i småcitrusfamiljen – jag har använt namnen utan att vara säker på vilken frukt jag menar.

Här nedanför ska vi nu reda ut skillnaden mellan clementiner, mandariner och satsumas.

Skilland på satsumas, clementiner, mandariner
Foto: Wikimedia Commons

Inledningsvis kan vi börja med att säga att frukten mandarin i princip kan uteslutas helt när du står vid fruktdisken. Den säljs knappt i butiker längre i Sverige på grund av att frukten har för mycket kärnor, vilket inte gör den så populär bland kunderna. Mandarin säljs dock fortfarande i konserver.

Skillnaden mellan clementin, satsumas och mandarin
Foto: Shutterstock. Mandarin på bruk.

Skalet som är skillnaden

De vanligaste småcitrusfrukterna i Sverige är således clementin och satsumas.

Eftersom båda är kärnfria får man titta på färgen för att kunna skilja dem åt. Satsumas har, även när de är mogna, mer grönaktiga skal. Clementiner å andra sidan är mer orangea.

En annan skillnad är när på året frukterna säljs. Satsumas säljs framför allt från oktober till januari och i mars. Clementiner brukar finans året om.

Skillnad på smak

Smaken kan variera lite mellan citrusfrukterna. Enkelt beskrivet kan man säga att clementiner och mandariner (som säljs i konserver) har en söt smak. Satsumas är lite syrlig.

Så skiljer du mellan de tre sorterna:

Clementin

Clementinen är den största av de tre frukterna. De är ofta kärnfria och lättare att skala. De har en sötare smak och en härlig apelsindoft. Säljs i matbutiken året om. Importeras från Sydamerika, Sydafrika och Spanien.

Det är skillnaden på satsumas, clementiner och mandariner
Foto: Shutterstock. Clementiner

Mandarin

Har mycket kärnor och säljs därför inte i fruktdisken. Den säljs uteslutande i burkkonserver. Används ofta till bakverk och tårtor. Har sött kött och tunt orange eller blekgult skal. Man vet inte säkert var mandarinen kommer ifrån ursprungligen, men troligast är att den kommer från sydvästra Kina.

Skilland mellan mandarin och clementin
Foto: Youtube

Satsumas

Satsumas är lite mindre än en clementin. Brukar vara kärnfria och lättskalade. Har tunnare skal och en skiftande grön färg, som kan underlätta för att känna igen den. Smaken är lite syrligare. Säljs främst från oktober till januari och i mars. Importeras till Sverige från Sydamerika, Sydafrika och Spanien.

Skilland på småcitrus
Foto: Shutterstock. Satsumas

Källor: Ica, MåBra och Land.

Dela gärna artikeln med dina vänner som också behöver lite hjälp i småcitrusdjungeln.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);