Dubbeldäckaren skenade – då ryckte hjälten Tewodros in och räddade alla

Sanna hjältar är ofta de som kan fatta avgörande beslut inom loppet av några sekunder och avvärja katastrofer.

Det visade västeråsaren Tewodros Gizachew, som när bussen han befann sig på skenade då chauffören hade svimmat, tog saken i egna händer – och räddade passagerarna i dubbeldäckaren.

Nu hyllas hjälten för sitt mod och snabba ingripande.

Det var under torsdagskvällen, på riksväg 66 mot Västerås, som dubbeldäckarens vänstra sida plötsligt smällde in i vajerräcket. Sedan hände det fler gånger till – och passagerarna började ana att något var väldigt fel.

Då tog den blivande hjälten Tewodros Gizachew, som var på väg hem från sitt jobb i Ludvika, tag i situationen. Han rusade fram genom bussen och upptäckte att chauffören hade svimmat, eller drabbats av ett anfall, bakom ratten.

– Jag skyndade mig fram till chauffören och såg att han satt stilla och var alldeles kall. Han stirrade stint på en punkt långt borta med ratten i ett starkt grepp, säger Tewodros till Aftonbladet.

Han tog tag om ratten och försökte få kontroll över den skenande dubbeldäckaren, men chaufförens grepp var urstarkt. Inte förrän Tewodros kollega Luis sprang fram och hjälpte till kunde de lösa den prekära situationen.

– Luis sträckte in foten och bromsade och vi fick ned farten. Till slut slappnade föraren av och jag kunde lätt styra bussen åt rätt håll, berättar hjälten.

De svängde av på en sidoväg vid Surahammars golfklubb och kunde där stanna bussen och invänta räddningstjänst. När de anlände hade föraren vaknat till och kunde ta sig ur bussen på egen hand.

Chauffören fördes då med ambulans till sjukhus och var dagen efter, under fredagen, fortfarande kvar för provtagning.

Tewodros hjälteinsats hyllas nu av många, men han själv menar att hans ingripande helt och hållet var instinktivt.

– Jag är utbildad inom det militära och hade inga problem att fokusera. Jag är mentalt förberedd på sådana här situationer, säger han.

Att ta sig från och till sitt arbete med samma busslinje är inget som han räds framöver.

– Jag åkte med samma bussbolag dagen efter igen, jag har inget problem med det. Det viktigaste är att alla klarade sig, tycker Tewodros.

Självklart var det viktigaste att alla klarade sig, men utan hans mod och snabba agerande hade det här kunnat gå riktigt illa.

Sådana här hjälteinsatser stöter man inte på varje dag och det är underbart att veta att sådana här människor finns i ens närhet.

Publicerad av Newsner, gilla gärna