Columbus upptäckte USA – men upptäckten hans bror gjorde gav större eko i historien

När Christofer Columbus upptäckte Amerika brukar det beskrivas som det första steget in i ”Den nya världen”.

Men det hans yngre bror Bartholomeus upptäckte kom att ha ännu större inverkan på den nyfunna kontinenten.

Bartholomeus Columbus var, liksom sin berömde bror, kartritare till yrket. Tillsammans med sin bror Christofer klurade de ut en plan för att segla västerut, hela vägen till Orienten. Där fanns lukrativa affärer fanns att göra, bland annat med siden och exotiska kryddor. Bartholomeus åkte runt i Europa för att be om hjälp med resplanerna men mötena gick inte som planerat och Bartholomeus återvände hem tomhänt. Väl hemma igen upptäckte han att storebror Christofer redan hade gett sig av och kommit i land på andra sidan det stora havet.

Till slut fick Bartholomeus de resurser han behövde av sin egen kung. Han gav sig ut på Atlanten och kunde till slut, år 1494, återförenas med sin bror på den karibiska ön Hispaniola. Ön utgörs idag till större delen av Dominikanska Republiken. Den äldre brodern gav sig ut på nya äventyr på havet och lämnade kvar Bartholomeus som gjorde sig hemmastadd på ön. Mellan åren 1496 och 1498 grundade han det som skulle bli den första staden i ”Den nya världen”, Santo Domingo.

Känn historiens vingslag i Den nya världens första stad – här kan du läsa mer. (Annons från Dominican Republic)

Santo Domingo.
Santo Domingo. Foto: Shutterstock

Santo Domingo, idag huvudstad i Dominikanska Republiken, var den första stad som hade alla de instutitioner man idag ser som en självklarhet på den amerikanska kontintenten: universitet, kyrka och sjukhus. Alla byggnader finns fortfarande kvar att besöka. Universitetet, Universidad Autónoma de Santo Domingo, är till och med öppet för studier fortfarande.

Monasterio de San Francisco.
Monasterio de San Francisco. Foto: Shutterstock

Det var också den första stad som byggdes enligt det rutnät som idag kommit att prägla stadsarkitekturen i många amerikanska städer. Det var härifrån som den europeiska kulturen spred sig över hela kontinenten och gjorde Amerika till vad det är idag.

Känn Columbus anda vila över staden – här kan du läsa mer om Santo Domingo. (Annons från Dominican Republic)

Torget i Santo Domingo.
Torg i Santo Domingo. Foto: Mostphotos

Hur gick det då för Bartholomeus? Efter att han lagt grunden för en helt ny kontinent fängslades han tillsammans med sina bröder Christofer och Giacomo för vanskötsel av ön Hispaniola och skickades hem till Spanien igen år 1500.

Efter att bröderna släppts fria igen gav de sig åter av mot Den nya världen. Christofer lyckades återvända hem till Spanien efter expeditionen men Bartholomeus stannade kvar i Santo Domingo. Det är inte helt fastställt när Bartholomeus dog men 1514 eller 1515 somnade han in i staden där han lade grunden för det moderna Amerika.

Här kan du läsa mer om en historisk drömresa. (Annons från Go Dominican Republic)

Vem skulle du vilja åka till Dominikanska Republiken med? Dela artikeln med dina bästa reskompisar!