GLÄDJEBESKEDET: Värmen kommer för att stanna – kan bli 20 grader resten av månaden!

Det har varit härliga semesterveckor, men för många svenskar har verkligheten åter börjat göra sig påmind med arbete och vardagslunk.

Det betyder dock inte att sommaren har lämnat över helt och hållet.

Enligt SMHI finns det goda chanser till att vi får fortsätta njuta av 20 graders värme – månaden ut.

De senaste dagarna har bjudit på ostadigare väder, och även under de kommande dagarna ser det enligt Aftonbladet ut att kunna bli omväxlande väderlek med regn och åska.

Men utöver det, så verkar det dröja innan hösten kommer för att stanna på allvar. Tvärtom så stannar sensommarvärmen ytterligare några veckor, åtminstone i landets mellersta och södra delar.

20 grader månaden ut

Några extrema värmeböljor är kanske inte att hoppas på – men åtminstone augusti ut kan soltörstande svenskar mycket väl få njuta av sköna temperaturer i både luften och havet.

– Gör man ett snitt över maxtemperaturen i augusti över 30 år, perioden 1961–1990, så ligger den på runt 19–20 grader i stora delar av Götaland och Svealand, 16–17 grader i nordvästra Svealand och Norrlands kust- och inland och något svalare i fjällen. I nuläget finns inget som tyder på att årets augusti sammantaget skulle bli kallare än vanligt, säger SMHI-meteorologen Sofia Söderberg till TT enligt Aftonbladet.

sommar, värme, smhi
Foto: Johan Nilsson / TT

Enligt Sofia Söderberg behöver man med andra ord inte lägga undan badbyxor och bikini riktigt än.

– Tittar vi på sommaren kalendariskt, det vill säga juni, juli och augusti, så är vattnet ofta mest behagligt i augusti eftersom det värmts upp under flera månaders tid, säger Sofia Söderberg.

Dela vidare om du också hoppas på sol och värme ytterligare några veckor!