Meteorologens besked om bakslaget för våren – här kan det bli snö i början på maj: ”Vi får räkna med…”

April har bjudit på mixat väder med allt från kraftigt snöfall till strålande sol och 17 plusgrader. Efter några dagar med sol hoppas många att temperaturerna ska stiga i och med månadsskiftet till maj. Dessvärre ser valborgsprognoserna dystra ut för de som längtat efter vårvärme. Enligt meteorologen Mikael Sjöstrand väntas ett bakslag i början på maj. 

– Någon sommarvärme kan vi inte räkna med på ett tag, snarare kyla, och lite snö säger Mikael Sjöstrand på Klart.se till Newsner. 

April började kyligt med en snösmocka som oväntat slog till mot delar av Svealand. I både Gävleborg, Dalarna och Västmanland föll flera decimeter snö, men lagom till påsk byttes kylan ut mot strålande sol och temperaturer upp mot 17 grader. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Bakslaget för våren

Temperaturerna kom sedan att sjunka igen, och nu väntar många på att våren ska komma för att stanna. Men enligt Mikael Sjöstrand som jobbar som meteorolog på Klart.se så får vi vänta lite till. Ett nytt bakslag väntas nämligen komma i samband med månadsskiftet. 

– Det slår om lite grann på tisdagen. Varmast blir det i Värmland under måndagen, men sedan kommer det bli kyligare in på mitten av veckan. Under onsdagen kan man räkna med att det som mest blir upp mot 11 plusgrader i Svealand. Under natten till torsdag stannar det dock av, säger Mikael Sjöstrand till Newsner.

”Det blir kallare”

Mot helgen blir det något varmare i Svealand och Götaland, och även en del sol. Fredagen bjuder på klart väder med temperaturer på 13 grader som mest. 

Så blir valborgsvädret

Någon solig vårvärme på valborg är dock inte att räkna med, då det kan komma skurar på flera håll, enligt Mikael. 

– Det blir inget ihållande regn men det kommer att komma skurar på valborg, säger Mikael Sjöstrand. 

Foto: Anders Wiklund / TT

Början på maj bjuder dessvärre inte på några temperaturhöjningar. Enligt Mikael Sjöstrand inleds maj månad kyligt på många håll. Både Norrland och delar av Svealand kan räkna med snöfall. 

– Vi ska inte räkna med någon sommarvärme direkt . Det blir kallare, och det kan även komma snö på flera håll i Svealand., säger Mikael Sjöstrand till Newsner.

LÄS MER: Därför häller fler och fler matolja på snöskyffeln

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);