Meteorologens nya besked om våren – så länge får vi vänta på värmen

Efter ett ovanligt varmt mars kom bakslaget som bjöd på minusgrader och snöfall i slutet av månaden. Efter veckans stökiga väder är det många som hoppas på sol och värme till påsk, men enligt meteorologen Mikael Sjöstrand ser prognoserna mörka ut. 

– Det är på gränsen till vinterkyla, säger Mikael Sjöstrand till Newsner. 

Innan månadsskiftet från mars till april sjönk temperaturerna märkbart, och det bakslag som meteorolog Mikael Sjöstrand tidigare förutspådde slog till med full kraft. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Från att ha uppmätt årets hittills varmaste dag i början av mars slog vädret om helt. Den dåvarande högtrycksryggen bjöd på ett sol och värme i flera delar av landet, men byttes ut mot kalla vindar som härjat i stora delar av landet under veckan som gått. 

Minusgrader och snöfall har drabbat både Norrland och Svealand, och enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se är det ovaligt kyligt för april. 

– Allmänt så kan vi säga att det är ganska kallt överallt. Svealand och Götaland kommer att ha en kall morgon med soligt väder, men vi har stackmolnen som bildas mitt på dagen. Någon vårvärme är inte att räkna med där, säger han. 

Nya snöfall nästa vecka

Som varmast i helgen blir det mellan 8 och 9 plusgrader på söndag, men de temperaturerna får man åka söderut för att njuta av. Varmast väder får södra Svealand och Götaland. 

– I norr så har vi lite mer varierat med kraftigare snöfall över jämtlandsfjällen och lapplandsfjällen. Temperaturen ser ut att ligga runt 0 grader, säger Mikael Sjöstrand. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

På frågan om hur länge kylan kommer att ligga kvar svarar Mikael att man får räkna med “vår-rusk” till och med nästa vecka. 

– Det fortsätter vara kallt i luften in på nästa vecka. Både Svealand och Götaland får räkna med lokala snöfall i början på nästa vecka, säger Mikael Sjöstrand. 

Vädret i påsk

Vad gäller påsken är det ännu tidigt att ge en säker prognos, men Mikael Sjöstrand menar at man inte ska räkna med någon vårvärme. 

– Man ska inte räkna med att det blir speciellt varmt, men slutet av påsken kan bli mer stabil. Det är kyligt för att vara april. 

Dela gärna väderprognosen med fler som vill hålla koll.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);