Meteorologens varning: Här slår ishalkan till – redan i natt

Blir det någon ordentlig vinter i Sverige? Den frågan ställer sig många.

Enligt SMHI finns det fortfarande inga tecken på att någon vargavinter är på ingång – men däremot finns det under kommande dygnet risk för ishalka på flera håll i landet.

Redan under natten mot tisdagen flaggade SMHI för att det kunde bli halt ute på vägarna. Man utfärdade också en varning för kraftigt snöfall i landets södra delar, en varning som senare plockades bort.

Men på flera håll i landet ligger ett lättare snöfall fortsatt kvar – bland annat i Kalmar län och Jönköpings län.

– Vi har lite snöfall framför oss idag, lite enstaka snöbyar över Jönköpings län. Men det kommer in ett nytt område som passerar över Skaraborg och sen ner över Jönköping över kvällen. Det är ingen varningsnivå men det kan komma tre till fyra centimeter, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI, till Värnamo Nyheter.

ishalka, smhi, väder
Foto: Fredrik Sandberg, TT / Terje Pedersen, NTB scanpix, TT

”Ta det försiktigt på vägarna”

Det lättare snöfallet består av blötsnö med regninslag. I samband med att temperaturerna väntas sjunka under tisdagskvällen, kan det finnas risk för halka på vägarna framförallt under tisdagsnatten och onsdagsmorgonen.

– Temperaturen kommer ligga på runt nollan så det är rätt blöta inslag. På kvällen kommer det att klarna upp och då sjunker temperaturen och det kan frysa på på vägarna, säger Max Lindberg Stoltz till Värnamo Nyheter.

Något som också gör att polisen manar till försiktighet.

– Vi vill uppmana alla att ta det försiktigt på vägarna. Och självklart inte vara ute och köra om man inte har ordentliga vinterdäck, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen, till Värnamo Nyheter.

Risk för ishalka i hela Skåne

Risk för ishalka finns också i hela Skåne under onsdagsmorgonen, skriver Ystads Allehanda.

Detta på grund av det blöta vädret i kombination med en klar natt.

– Det kan bli påfrysning av våta vägar under senare delen av natten och framåt morgontimmarna, säger SMHI-meteorologen Malva Lindborg till Ystads Allehanda.

Dela gärna för att informera andra som ska ut på vägarna.

TV: 10 kallaste dagarna i Sverige