SMHI varnar för kraftigt oväder med skyfall och åska – här slår det till: ”Finns stor risk för…”

skyfall, åska, oväder

Foto: TT/Pixabay

Efter sommarvärmen.

Nu kommer ovädret.

– Stor risk för översvämmade källare, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se, till Aftonbladet.

Den som firat semester en bit in på augusti har haft all anledning att jubla i år.

Första halvan av månaden har bjudit på fantastiskt väder – med sommar och sol, höga temperaturer och tropiska nätter.

Supervärmen har verkligen hängt sig kvar och skapat en rejäl värmebölja, vilket till viss del beror på att det också varit väldigt varmt i vattnet.

– Vattnet fungerar som en värmereservoar. Temperaturen i vattnet ändras inte lika snabbt som i luften och vattnet blir som ett värmebatteri som hjälper till att hålla temperaturerna uppe, har SMHI-meteorologen Linnéa Rehn Wittskog tidigare sagt till TT enligt Aftonbladet.

Foto: Johan Nilsson / TT

SMHI varnar för oväder

Men de kommande dagarna är det tyvärr läge att stuva undan shorts och sandaler, och plocka fram regnrock och stövlar i stället.

Den ordentliga sommarvärmen är på väg bort – och nu sveper dessutom ett kraftigt oväder in över landet.

Under fredagen har SMHI utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn i stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland. På sina håll kan det till och med komma att regna 50-60 millimeter – lika mycket nederbörd som det normalt blir under hela augusti.

 – Det kan bli problem med vattensamlingar på vägar, starka vindar i samband med ett kraftiga regnområden passerar och det finns stor risk för översvämmade källare, säger meteorologen Mikael Luhr på Klart.se till Aftonbladet.

Foto: Johan Nilsson / TT

Skyfall och åska

Det kraftiga ovädret väntas slå till under fredagseftermiddagen, med regn i både söder och norr. Det fortsätter sedan under kvällen och åtminstone en bit in på lördagen.

Även kraftig åska kan enligt SMHI förekomma på sina håll.

”Vi är inne i en mycket varm, fuktig och ostabil luftmassa och från i eftermiddag väntas på många håll regn- och åskskurar som kan ge stora mängder regn på kort tid”, skriver SMHI på sin hemsida och fortsätter:

”Vidare under lördagen kan skyfallsliknande regn åter förekomma på många håll i landet och varningen kan komma att utökas.”

Foto: Pixabay

Då blir vädret bättre

Först under söndagen kan vi räkna med bättre väder igen, då vädret stabiliseras.

– Vi får sol varvat med moln och bara några enstaka skurar i Götaland men runt 20 grader, säger Mikael Luhr till Aftonbladet.

Dela vidare för att informera dina vänner, så att de har koll på regn- och åskovädret som slår till i helgen.

Exit mobile version