SMHI varnar för skyfall: Här blir det stora mängder regn – på midsommar

Midsommar står för dörren.

Då varnar SMHI för stora mängder regn.

”Skyfallsliknande”, skriver SMHI på sin hemsida.

För den som gillar sol och värme har juni verkligen levererat. Det fina vädret har varit nästan konstant, och fått svenskarna att flockas vid stränder och badplatser.

Så sent som förra helgen svepte dessutom varmluft från medelhavet in söderifrån och skapade en rejäl värmebölja i stora delar av landet.

Det hela ledde till att temperaturerna på sina håll tog sig över 30 grader – rena rama högsommarvärmen. Allra värst var Målilla, som slog till med årets värmerekord på 34,6 grader.

Just Målilla delar för övrigt det svenska värmerekordet i historien, då det 29 juni 1947 uppmättes 38 grader i den småländska orten.

Men det gäller att njuta av solen så länge det varar. För även om luften fortsätter att vara relativt varm, är ett oväder nu på väg in.

regn, oväder
Foto: Johan Nilsson / TT

SMHI varnar för skyfall

Precis som traditionen bjuder, kan det alltså bli ett blött midsommarfirande. Åtminstone om du bor eller vistas i de sydöstra delarna av landet.

Under torsdagen har SMHI gått ut med en risk för stora regnmängder i nio olika distrikt.

Ovädret väntas slå till under torsdagskvällen och natten mot fredagen. Varningarna gäller i Östergötlands län, Jönköpings län, Kronobergs län, Blekinge län, Österlen i Skåne samt Kalmar län utom Öland.

Enligt väderinstitutet väntas de aktuella områdena drabbas av ett skyfallsliknande regn. Det kan då komma över 35 millimeter regn på kort tid.

”Då regnet kommer under en kort tid kan det orsaka översvämningar i bland annat källare, viadukter och dagvattensystem”, skriver SMHI på sin hemsida.

Dela gärna informationen med dina vänner!

midsommarväder
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required