SMHI varnar: Här kan det bli 1 decimeter snö – redan i natt

Trots att vi nått slutet av januari lyser snön och minusgraderna fortfarande med sin frånvaro på många håll i landet.

Men inte överallt.

SMHI har nu utfärdat en klass 1-varning för snöfall – i Dalarna kan det bli upp till en decimeter snö under det närmaste dygnet.

Klass 1-varningen gäller för Dalarna utom Dalafjällen, Gävleborg samt Västernorrland fram till och med onsdag.

Och det kan bli en hel del snö, åtminstone i Dalarna. I en intervju med SVT säger meteorologen Jannicke Geitskaret att det kan falla 5-10 cm snö i Dalarna under tisdag kväll och onsdag.

Kanske är då den ”riktiga vintern” på väg nu?

– Om man tänker på vinter som snö och kyla så kommer det i alla fall komma en del snö närmsta dygnet, säger Jannicke Geitskaret till SVT.

LÄS MER: Då kan vargavintern slå till mot Sverige

snöoväder, smhi
Foto: Johan Nilsson, TT / Holger Hollemann, dpa via AP

”Det mesta av snön kommer ligga kvar”

Enligt meteorologen kan det också komma att bli kyligare framöver, vilket innebär att snön kan komma för att stanna.

– Det ser faktiskt ut som att det mesta av det här kommer att ligga kvar, säger Jannicke Geitskaret till SVT och fortsätter:

– Vi kommer att ligga på kring noll grader nu under veckan. Sen fylls det på med lite mer snö lite längre framåt i veckan. och i nästa vecka ser det ut att också hålla sig på lite lägre temperaturer.

I delar av Norrland utfärdade SMHI under måndagen även en varning för vad som kan upplevas som extrem kyla, med större risk för förfrysning om man vistas utomhus.

Längtar du efter snö och kyla, eller vill du att våren ska komma nu? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare informationen till dina vänner!

TV: 10 kallaste dagarna i Sverige