SMHI:s varning: Trafikkaos i södra Sverige – här kan bilar fastna i vatten

Regnet öser ner i syd och på sina håll ställer snö och regn till det rejält i trafiken.

SMHI har utfärdat flera gula varningar för höga flöden – och mer nederbörd är på ingång.

Regnet längst ner i landets södra delar kommer att fortsätta under torsdagen och vädret ställer till det för bland annat kollektivtrafiken. Skånetrafiken varnar för förseningar och inställda avgångar och Trafikverket för översvämningar på några mindre vägar samt halt väglag på flera håll i Skåne.

Även i Halland rapporteras om svårt väglag mellan Halmstad och Ljungby på grund av kraftigt snöfall, och flera lastbilar har kört fast, enligt P4 Halland.

Läs mer: Därför stinker det kattpiss i Örebro – illaluktande orsaken kan ligga bakom utsläppet

Gula varningar

SMHI varnar för höga flöden i södra delen av Skåne och även vid Gavleån, Tämnarån och Kolbäcksån samt flera andra delar av östra Svealand.

– Det är gradvis ganska kraftigt regn, som i norra Skåne övergår i blötsnö, konstaterar SMHI:s meteorolog Erik Höjgård-Olsen som pekar på stora kontraster i landet.

I delar av norr är det nämligen ovanligt kallt för årstiden. Men det kan bli en del solsken – även om molnen dominerar i nuläget.

Blötsnö väntar

I sydligaste Götaland, kan man dock få vänta tills på lördag på eventuellt uppehåll, säger Erik Höjgård-Olsen. Redan framemot söndag dyker sedan ett nytt lågtryck upp.

– Det kommer att mulna på från sydväst i Götaland och Svealand och i västra delen av södra Norrland, och från söndag förmiddag följs det av regn som nog får en hel del inslag av blötsnö i hela Götaland. Längre norrut är det snöfall, säger han.