Snöröjare ryter ifrån – blir hotade och utskällda: ”Inte acceptabelt”

Snöröjare har den senaste veckan fått slita hårt runt om i landet.

Men i Östersund ryter de nu ifrån – efter att ha blivit hotade och utskällda.

– Det är inte acceptabelt, säger underhållningsingenjör Per Gradin i ett pressmeddelande.

Efter en decembermånad där snön på många håll lyste med sin frånvaro i Sverige, har inledningen av 2021 bjudit på riktigt vinterväder.

Enorma mängder snö har under veckan fallit i landet, på vissa håll så till den grad att SMHI gått ut med skarpa varningar.

I Västernorrland varnade väderinstitutet tidigare i veckan för upp emot 70 centimeter snö – och utfärdade den högsta varningsnivån för snöfall, en klass 3-varning.

Detta innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten, och är mycket ovanligt.

– Jag tror bara att jag själv varit med om det en gång, sade SVT-meteorologen Nitzan Cohen i måndags.

snöoväder
Foto: Mats Andersson / TT

Snöröjare hotade och utskällda

På grund av det extrema vädret har landets snöröjare fått slita hårt för att alla ska kunna ta sig fram. Men den svåra situationen har fått vissa att reagera kraftfullt.

Nu går snöröjarna i Östersunds kommun ut och sätter ner foten, efter att ha fått ta emot hot och utskällningar från privatpersoner.

Detta trots att man arbetat dag och natt med cirka 40 plogbilar ute på gatorna och cirka 15 fordon vid kommunens fastigheter.

– Jag har full förståelse för att det är allmänt besvärligt. Men att frustration övergår till förolämpningar är inte acceptabelt, säger Per Gradin, underhållsingenjör, i ett pressmeddelande.

snöröjning, snöröjare, plogbil
SUNDSVALL 20210111 Plogning av snö utanför Sundsvall på måndagen. Stanna hemma, lyder uppmaningen när SMHI klass 3-varnar, Trafikverket ställer in tåg och skolor stänger. Uppemot en meter snö väntas i delar av Västernorrland under måndagskvällen och natten. Foto Mats Andersson / TT kod 62210

”Utskälld och bespottad”

Per Gradin menar vidare att snöröjarna gör så gott de kan för att lösa den extrema situationen – och att förolämpningar knappast hjälper i arbetet.

– Det hör inte till vanligheterna med 45-50 centimeters snöfall under så kort tid. Det gör att det blir höga plogkanter och svårt att ta sig fram trots att vi gör allt vi kan för att röja undan snön, säger han och fortsätter:

– Att bli utskälld och bespottad efter att ha jobbat många timmar i snön gör inte att snön försvinner.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required