VÄRMEBÖLJA: Spanska värmen drar in över Sverige – här blir det 30 grader

Midsommarhelgen bjöd på oväntat höga temperaturer.

Och än är det inte slut på högsommarvärmen.

Till veckan väntas det bli över 30 grader varmt på sina håll – när ett högtryck från Iberiska halvön drar in över Sverige.

Den som hoppas på sol och bad har några riktigt varma sommardagar att se fram emot. Även i veckan väntas högsommarvärmen stanna i Sverige, när ett högtryck med varm luft växer in från Spanien och Portugal.

Och det kan bli riktigt svettigt.

– Det kan bli över 30 grader i stora delar av landet, och det ser ut att vara ett tag så det är en riktig värmebölja som är på väg, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm, till Expressen.

väder
Foto: Johan Nilsson / TT

Når större delen av landet

Från och med tisdag väntas hettan nå större delen av landet.

– Värmen ligger kvar i Norrland och delvis också i Svealand. Över Götaland kommer det vara lite svalare i dag men på tisdagen kommer varmare luft in. Resten av veckan är det mycket varmluft i hela landet, säger Per Holmberg till Expressen.

sola, bada, värme
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix / TT

SMHI larmar för höga temperaturer

Men värmen kan också få konsekvenser. Under måndagsmorgonen har SMHI utfärdat varningar för höga temperaturer i Norrbottens län, Västerbottens län, Västernorrlands län samt Jämtlands län utom fjällen.

Dessa varningar utfärdas när temperaturerna väntas ligga över 26 grader tre dagar i följd, och riktar sig till riskgrupper som kan utsättas för fara.

”Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper”, skriver SMHI på sin hemsida.

Dessutom innebär de höga temperaturerna en ökad risk för skogsbränder.

Få våra nyhetsbrev!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required