10 häftiga vetenskapstrick med vätska du kan göra själv hemma.

Ett av mina favoritämnen i skolan var kemi. Tyvärr hade jag det bara i två år, i åttan och nian, och eftersom vi var små hann eller fick vi inte göra så många spektakulära experiment. Det är inget som hindrar mig från att leka i vuxen ålder. Med lite fysik, kemi och vetenskap finns det mycket man kan göra – på helt egen hand. Och barn älskar det! Här är tio häftiga trick som är enkla att göra själv. Videon som berättar om tricken har nästan 38 miljoner visningar – och det är inte svårt att förstå varför.

1. Slowmotion-boll

Använd honung, en tung boll och en delbar globformad behållare. Fyll den nedre delen av behållaren med honung till hälften, lägg i bollen och förslut. Nu har du en slowmotion-boll.

bild1


Bildkälla: Youtube

2. Starta eld med vatten

Du behöver en kurvig eller rundad glas- eller plastbehållare, till exempel en flaska. Fyll den med vatten. Vik två pappersark på mitten, två gånger, och gör ett svart märke med en märkpenna på ett av papperna. En solig dag kan du hålla flaskan nära papperet och fokusera ljuset på det svarta märket på papperet. När det börjar ryka tar du det andra papperet runt det rykande papperet. Vifta för att få i gång lågan.

bild2


Bildkälla: Youtube

3. Magisk påse som inte läcker

Du behöver pennor, vatten och en zippåse. Fyll påsen med vatten till toppen och zippa igen den. Sedan är det bara att börja trycka pennor genom påsen – och ingenting läcker ut. Häftigt!

bild3


Bildkälla: Youtube

4. Stapla vätskor i färg

Ta ett högt glas eller en djup flaska. Häll i vätska i denna ordning: majssirap, diskmedel, vatten med karamellfärg, vegetabilisk olja och till slut rengöringssprit med karamellfärg. Vilken färgfest!

bild4


Bildkälla: Youtube

5. Osynlig flaska

Fyll ett glas och en flaska med glycerin och ställ flaskan i glaset. Det ser ut som att flaskan försvinner.

bild5


Bildkälla: Youtube

6. Dansande vätska

Häll drygt en deciliter majsstärkelse i en skål och fyll på med hälften så mycket vatten. Blanda. Täck en extern högtalare (som du kan lägga ner så det blir en urgröpning) med plast och häll blandningen i gropen. Använd en tongenerator för att få till en 60 hz-ton. Nu dansar vätskan!

bild6


Bildkälla: Youtube

7. Magisk vattenbarriär

Häll hett vatten i ett glas och kallt vatten i ett annat. Tillsätt karamellfärg och täck glaset med hett vatten med en plast- eller kartongbit. Vänd glaset och placera det ovanpå glaset med kallt vatten innan du försiktigt tar bort plasten. Nu kommer det heta vattnet flyta ovanpå det kalla.

bild7


Bildkälla: Youtube

8. Leidenfrostskikt

Du behöver en kastrull, vatten och en spis. Sätt spisen på hög värme i fyra minuter innan du häller på vatten, och se vad som händer. Tänk på att experimentet kan ge fläckar på kastrullen.

bild8


Bildkälla: Youtube

9. Omvänd illusion

Du behöver ett glas, vatten och papper och penna. Sedan är det bara att gå loss och rita på papperet, placera motivet bakom glaset – och se vad som händer när du häller i vatten.

bild9


Bildkälla: Youtube

10. Backa färgerna

Du behöver ett större glas, ett mindre glas, tre glas att blanda i, majssirap, pipetter, karamellfärg och clips. Häll majssirap i det stora glaset och ställ det mindre glaset i. Sätt fast med hjälp av clips. Häll sedan majssirap i de tre blandningsglasen, häll i olika karamellfärger och blanda. Fyll pipetterna med de olika färgerna och häll i det stora glaset. Vrid sedan på det mindre glaset försiktigt och kolla hur färgerna blandas. Vrid tillbaka glaset – och se hur färgerna går tillbaka.

bild10


Bildkälla: Youtube

Här kan du se en video på hur allt går till. Gilla gärna om du också tycker att detta är häftigt!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna