11 superenkla saker du kan göra för att bli lyckligare, enligt forskningen.

Alla vill vi så klart vara lyckliga. Och många av oss har vid det här laget lärt oss vad vi mår bra av och vad som gör oss olyckliga. När jag känner mig nere brukar jag till exempel gå ut i friska luften eller så hör jag av mig till några vänner och så lagar vi middag och pratar om allt mellan himmel och jord. Men det finns saker att göra som många av oss förmodligen inte har en aning om kan göra oss lyckliga. Som att fejka ett leende eller gå ut i 13-gradigt väder. Här är elva enkla tips på vad du kan göra för att bli lyckligare– enligt forskningen. Det är bara att testa på 🙂

1. Gå ut i 13-gradigt väder

Vår lycka maximeras vid 13,9 grader. I ”The Happiness Advantage” av Shawn Achor rekommenderas att vi tillbringar så mycket tid som möjligt utomhus i ren luft. En studie visar att 20 minuter utomhus i fint väder inte bara gör oss lyckligare utan det vidgar också vårt tänkande och förbättrar vårt minne. Lyckan ska tydligen maximeras och nå sin pik vid 13,9 grader.

3270555_19928d48

2. Träning mot depressioner

Det är vetenskapligt bevisat att lite träning kan göra stor skillnad. Så lite som sju minuter per dag kan räcka. Enligt forskning ska träning ha sådan påverkan på ditt välmående att det är en effektiv strategi för att övervinna depressioner.

lycka_1

3. Sov

Sömnen är viktig för att man ska känna sig lycklig. Personer som har svårt att sova eller lider av sömnbrist har svårare att komma ihåg trevliga minnen men minns tråkiga saker bättre. Ett minnestest på collegestudenter som led av sömnbrist visade att studenterna mindes 81 procent av orden på en lista med negativa ord så som cancer. Men på ordlistan med positiva ord så som solsken kom de bara ihåg 31 procent av det som stod skrivet.

4. Flytta

Eller i alla fall om du har lång resväg till jobbet. En kortare pendling är nämligen mer värt än en större bostad i alla fall sett till vår lycka. Två schweiziska ekonomer som studerat lycka har bevisat att långpendlande har en negativ effekt på vårt välbefinnande.

lycka_3

5. Umgås även om du inte vill

En av de saker folk ångrar mest när de ligger på dödsbädden är att de förlorat kontakten med vänner och familj. Att vara social med andra människor är en sak som ökar vår lycka, även för introverta personer. En undersökning visade också att effekten av högre inkomst inte ens är i närheten av effekten från starkare sociala band till andra.

Foto

alcohol-492871_640

6. Ge mer!

Att hjälpa andra i snitt två timmar per vecka är den magiska siffran som berikar våra liv. Pennsylvania-professorn Martin Seligman förklarar att vänliga gester och att hjälpa andra ökar vårt eget välmående enormt.

7. Fejka leendet

Att le samtidigt som vi tänker positiva tankar är ett effektivt sätt att öka lyckokänslan. Att le är även ett sätt för att minska obehaget i stressande situationer. Till och med ett fejkat leende när vi inte känner för det lyfter humöret lite.

fake-smile2

8. Planera en resa – men åk inte.

Att planera en resa och få något annat än vardagsbestyr att tänka på kan få dig att må bättre. En studie publicerad i magasinet ”Applied Research in quality of life ” visar att piken av lycka sker under planeringsstadiet av resan, alltså inte under själva trippen.

9. Meditera mera.

Ett forskningsteam från Massachusetts General Hospital studerade 16 personer både före och efter de hade deltagit i en åtta veckor lång kurs i meditation.
Meditation lugnar dig och rensar dina tankar. Meditation har ofta bevisats vara det enklaste sättet för ett lyckligare liv.

10. Var tacksam.

Experiment visar att folk som antecknat vad de är tacksamma för dagligen är mer lyckliga.

1200x630_par_lycka

11. Ska skaffa en hund eller katt.

Det är bevisat att katt- och hundmänniskor är friskare, lyckligare och intelligentare. Både hundar och katter ska minska stress och sänka blodtrycket hos människor de bor med.

Flickr

Kanske du redan lever upp till flera av de här sakerna och mår allmänt bra, men det skadar ju aldrig att bli ÄNNU lyckligare 🙂 Jag ska i alla fall ge mig det här med att meditera och planera resor man sedan inte åker på. Dela gärna vidare till någon du tror behöver muntras upp!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna