15 anledningar till varför alla borde ha en flaska äppelcidervinäger hemma.

Äppelcidervinäger har länge använts som en mirakelvätska i hemmet. Den lindrar krämpor, bekämpar sjukdomar och förbättrar kroppens hälsa. Själv brukar jag blanda ut äppelcidervinäger i ett glas vatten och dricka innan maten någon gång då och då. Det smakar inte särskilt gott men det är värt det. Och efter att ha läst om allt äppelcidervinäger kan göra för kroppen tycker jag att det är ännu mer värt det. Dessutom går det använda mirakelvätskan i hemmet på flera sätt. Äppelcidervinäger innehåller över 30 viktiga näringsämnen, höga halter av vitamin B och A, eteriska fettsyror och mineraler. Under åren har flera studier visat att äppelcidervinäger kan fungera för att balansera kroppens ämnesomsättning, vårda huden, bekämpa allergier och lindra andningsrelaterade sjukdomar. Vissa knep med äppelcidervinäger kanske jag själv skulle klassa mer som husmorsknep, men det skadar ju aldrig att pröva ändå. Här är 15 anledningar till varför alla alltid borde ha en flaska äppelcidervinäger i hemmet.

1. Lindrar halsont

Äppelcidervinäger har en förmåga att bekämpa bakterier, så nästa gång du känner att du börjar få ont i halsen kan du i stället för honung blanda i äppelcidervinäger i varmt vatten. 0,5 dl vinäger till 2 dl vätska. Gurgla sedan en gång i timmen.

2. Lindrar halsbränna

Halsbränna orsakas i regel av att magsaften åker upp till matstrupen. Men vinäger hjälpa till och ge magen vad den behöver för att bryta ner maten i magen. Testa att blanda ner en tesked äppelcidervinäger i ett glas vatten för att lindra mag- och halsbesvären.

3. Rensar en täppt näsa

Äppelcidervinäger innehåller bland annat, B- och E-vitaminer, kalcium och magnesium. Allt det kan hjälpa till att rensa en täppt näsa och allergiska symtom. Äppelcidervinägerns relativt höga PH-nivå kan också hjälpa till att bekämpa bakterier. Häll i en tesked vinäger i ditt vatten nästa gång du är täppt.

4. Tar bort mjäll

Även här kommer äppelcidervinägerns PH-värde till bra hjälp. De höga nivåerna av syra balanserar PH-värdet i skalpen, och förhindrar mer mjäll. Blanda 0,5 dl vinäger med 0,5 dl vatten i en flaska och spreja hårbotten. Linda en handduk runt håret och låt verka i en kvart.

5. Förhindrar benkramp

Benkramp som gärna återkommer på nätterna kan vara en signal på att du har dåligt med kalium i kroppen – ett ämne det är rikt på i äppelcidervinäger. Blanda två teskedar äppelcidervinäger med en tesked honung i ett glas varmt vatten och drick.

Bildkälla: Mostphotos

1674827-decanter-with-apple-vinegar-and-red-apple

6. Lugnar irriterad hud

Äppelcidervinäger är antiseptiskt och bekämpar svampinfektioner. Det kan lugna irriterad hud som kliar eller ”bränner”. Häll några droppar vinäger på en bomullstuss och dutta på de områden på kroppen där huden är irriterad. Det fungerar också mot akne.

7. Tar bort vårtor

Har du fått en vårta? Testa att bli av med den genom att blanda äppelcidervinäger med vatten, och sedan dutta på huden med hjälp av en bomullstuss. Du kan också stoppa området där vårtan har uppstått (en fot eller hand, kanske) i en skål med utspädd vinäger i 20 minuter. Upprepa varje dag.

8. Tar bort dålig fotlukt

Eftersom äppelcidervinäger bekämpar bakterier är vätskan också effektiv för att få bort otrevlig fotlukt. Vinägern neutraliserar hudens PH-nivå. Häll äppelcidervinäger på servetter och lägg i kylskåpet över natten. Gnid in fötterna med servetterna så ofta du behöver. Eller sätt fötterna direkt i en bunke med utspädd äppelcidervinäger.

9. Minskar gaser och lindrar uppsvälld mage

Den som har problem med matsmältningen kan använda äppelcidervinäger. Drick ett glas vinäger upplöst i vatten innan du äter för att förhindra gaser och uppsvälld mage. Vinägern gör att matsmältningen går snabbare och maten kan brytas ner mer effektivt.

10. Neutraliserar lukter i hemmet

Äppelcidervinäger hjälper inte bara fötter som luktar – utan är även bra mot lukter i hemmet. I stället för att köpa luftfräschare kan man blanda 2 dl äppelcidervinäger med 2 dl vatten i en sprejflska. Sedan är det bara att spreja på för fräschare luft.

Bildkälla: Mostphotos

160331-cleaning-spray

11. Kan användas till städningen

Starka kemikalier ska helst inte användas till att städa hemmet, särskilt inte när det finns bättre alternativ som såpa eller äppelcidervinäger. Blanda lika dela vinäger och vatten och använd när du skrubbar bort fläckar och smuts.

12. Rensar avloppet

När det blir stopp i avloppet är det inte heller nödvändigt att använda kemikalier. Blanda i stället 1 dl bakpulver med 2 dl äppelcidervinäger och häll ner i sinken. Du kommer att se en bubblande ”vulkaneffekt”.

13. Får bort mögel

Häll äppelcidervinäger på ytor med mögel för att få bort det. Borsta ut vätskan över ytan och låt det torka. Du kan också blanda 2 dl äppelcidervinäger med 1 dl bakpulver och hälla i tvättmaskinen för att tvätta exempelvis duschdraperiet, som lätt blir ofräscht.

14. Slätar ut skrynkliga kläder

Det finns många knep för att släta ut skrynkliga kläder, och äppelcidervinäger är inte sämre än något annat. Blanda vinägern med vatten i en sprejflaska och speja där kläderna är skrynkliga. Sedan kan kläderna hängas upp och lufttorka.

15. Får bort möbelfläckar

Ja, äppelcidervinäger verkar ju helt enkelt magiskt. Mirakelvätskan kan också få bort vatten- och matfläckar från möbler och mattor. Blanda i lite salt med äppelcidervinäger, gnid på fläckarna och låt det sedan torka – innan du dammsuger över ytan.

Visst låter allt detta fantastiskt? Här är ytterligare fem anledningar till varför äppelcidervinäger är bra för hälsan. Dela gärna vidare så att fler förstår nyttan av denna mirakelvätska.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna