3 dåliga vanor som skadar dina tarmar och ger dig en ohälsosam mage.

Vår mage och våra tarmar är en oerhört viktig del av kroppen och en nyckel till hur vi mår. Mår inte magen bra mår inte kroppen bra. Magen står i direktkontakt med hjärnan och det centrala nervsystemet och reagerar därför starkt på allt vi gör, äter och känner. Tyvärr är det många som har problem med magen. Som lätt får magknip, känner sig svullna eller blir inflammerade. Magen och tarmarna hör också samman med stress och ångest. Men mycket kan härledas till dåliga vanor. Här är tre vanor som kan ge problem med magen – och förslag på hur problemen kan motverkas.

1. Stress

Vi lever i ett stressigt samhälle och stressen påverkar magens hälsa och tarmarna. Tarmar som mår bra är viktigt för att få balans och lugn i livet.

Stress kan störa regleringen av serotonin i tarmarna. Serotonin reglerar ångest, sinnesstämning och sömn, men också tarmens rörlighet och känslighet.

Vid akut stress frigör hjärnan hormonet CRH, som påverkar cellerna i tarmarna. En typ av celler är känsliga för CRH och kan läcka ut histamin som kan orsaka plötslig magsmärta eller diarré.

Det autonoma nervsystemet, nervsystemet som inte är viljestyrt, påverkas av stress. Det autonoma nervsystemet styr bland annat hur tarmarna rör sig.

Stress under långa perioder försämrar matsmältningen och näringsupptaget.

12842303-stomach-pain
Bildkälla: Mostphotos

Därför är det viktigt med ordentlig återhämtning efter stressiga perioder. En hälsosam livsstil med regelbunden motion minskar stress och får magen att må bättre. Yoga brukar vara bra för att minska stress. Öva på att andas djupt och avslappnat.

2. Maten

Att vilken mat man äter påverkar magen och tarmarna är inga konstigheter. Det är bra att äta grönsaker, frukt och bär, fullkornsprodukter och fisk och skaldjur för att magen ska må bra. Tänk på att undvika:

Rött kött.
Det är bra att dra ner eller helt undvika rött kött och charkprodukter som bacon, leverpastej och korv som i regel innehåller mycket salt och mättat fett. Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och för tjock- och ändtarmscancer. Det finns visserligen viktig näring i kött med det går även få protein från bland annat ägg, bönor och linser. Fisk, skaldjur och vitt kött är bättre än rött kött och är lättare för tarmarna att bryta ner.

Snabbmat, halvfabrikat och mat med mycket fett och salt.
Alla vet att skräpmat är dåligt men ibland har man inte tid att laga mat från grunden. Och ibland är det ju så gott! Men i den mån det går: försök undvik mat som pommes, pizza, färdiga portioner och friterat. Den här maten är fattig på näringsämnen och innehåller inte alls mycket fibrer, som är bra för tarmarnas funktion. Skräpmat försämrar ämnesomsättningen och skadar tarmarna. Ät i stället mer fibrer och laga maten från grunden. Försök planera veckans middagar – det är värt det! Var också försiktig med raffinerat socker.

13529407-obesity-waistline-diet
Bildkälla: Mostphotos

Mjölkprodukter.
Om du ofta känner dig svullen kan det vara en idé att dra ner på mjölkprodukter, särskilt feta sådana som kan vara svåra för tarmen att smälta. Mjölkprotein kan orsaka inflammation i tarmen eller kanske du är laktosintolerant. Välj i stället alternativ som havremjölk, mandelmjölk eller rismjölk.

3. Mediciner

Flera studier visar att problem med tarmarna kan relateras till användandet av antibiotika, enligt Steg för hälsa. Antibiotika skiljer inte mellan bra och dåliga bakterier utan har som uppgift att göra sig av med så många mikroorganismer som den stöter på, och förändrar därför den naturliga tarmfloran. Var också försiktig med andra mediciner om du inte absolut måste ta dem – och hör med din läkare om biverkningar.

567768-different-tablets-medicine
Bildkälla: Mostphotos

I regel gäller allt som generellt gäller för en frisk och hälsosam livsstil: Ät hälsosamt, rör på dig regelbundet, sov ordentligt och undvik stress. Då mår magen och tarmarna bra – och då mår du och kroppen bra.

Källor: Steg för hälsa, Allas, Vetenskapshälsa, I Form, Apotek Hjärtat, 1177, Sveriges Radio, Vetenskapshälsa, Illustrerad Vetenskap, Expressen Hälsoliv, Må Bra och Netdoktor.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna