6 anledningar till att ta en tupplur varje dag, enligt vetenskapen.

Vad går upp mot en riktigt skön tupplur mitt på blanka dagen? Knappt något om du frågar mig. Dock kan det sticka i ögonen på folk – och inte sällan tänker de nog att jag är lat. Är du också en som älskar dina tupplurar? Här är 6 vetenskapliga bevis på att du inte är lat bara för att du gillar att sova på dagen, du är smart och hälsosam!

En tupplur gör dig gladare

Många blir sura och griniga som små bebisar när de sovit för lite. En tupplur kan då göra under med humöret.
En studie som publicerats i den vetenskapliga skriften Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism visar att två 30 minuters tupplurar kan återställa dig efter en natt med bara två timmar sömn, skriver Medical Daily. Serotoninhalten ökar och du blir gladare och piggare. Så vaknar du på fel sida efter en dålig natt, så kommer jag inte döma dig om du vilar ögonen lite.

Foto:mostphotos.com

1021495-tiger-yawning

 

Folk som tar tupplurar är mindre stressade än de som inte gör det

Nu för tiden är det vanligt att ta med sig jobbet hem och vi lever generellt ganska stressiga liv där vi ständigt är uppkopplade och mottagliga för mängder av information. En studie som publicerats i the International Journal of Behavioral där man testade blodtrycket på 85 välmående collegestudenter under en dag visade att de studenter som fick ta en tupplur på 45-60 minuter efter en tuff uppgift hade märkbart lägre blodtryck än de som var vakna hela dagen. Det rapporterar Daily mail. Man menar helt enkelt att en tupplur under en stressig tentaperiod gör att studenterna orkar studera intensivt om de bara får vila lite i 20 minuter per dag eller så där. Med andra ord, du behöver inte skämmas för att du vill vila ögonen lite vid skrivbordet. Din arbetsgivare borde uppmuntra dig!

Foto:shutterstock.com

kattsover

 

Du blir mer produktiv efter en tupplur

För att öka produktiviteten hos studenterna har ett flertal college i USA installerat så kallade”snooze rum” med sängar och sköna stolar, skriver The Time. Något för svenska skolor och arbetsplatser att ta efter?

Foto:mostphotos.com

1325169-homework

 

Tupplurar ökar din kreativitet

Undersökningar visar att folk som tar tupplurar har mer aktivitet i den högra hjärnhalvan än de som inte gör det. Med hjälp av infraröda strålar som skickades genom hjärnan på en grupp försökspersoner kunde forskarna mäta hjärnaktiviteten. De personer som tagit en tupplur hade fått en ökad aktivitet i den kreativa regionen, rapporterar CNN. Det måste betyda att alla som jobbar med kreativa yrken från och med nu alltid har en vetenskapligt bevisad anledning till att tupplura.

Foto:mostphotos.com

4368698-thinking-ape

 

Tupplurar är bra för ditt minne

Forskare på Saarland University i Tyskland menar att personer som tar tupplurar har så mycket som fem gånger bättre minne än andra. I deras studie ingick 41 deltagare som fick genomgå en serie minnestest. De som förstod det fina med tupplurar visade sig ha mer exakta minnen än resten. De som sedan började med tupplurar presterade bättre på minnestesten än tidigare.

Foto:mostphotos.com

3455335-sleeping-raccoon

 

Skönhetssömn är inget påhitt

Känt dig lite glåmig på sistone? Det är kanske för att du inte tagit din skönhetssömn på allvar. Strunta i svindyra produkter som ska ge dig ett piggt utseende, jag är säker på att det du behöver är lite extra sömn. Forskare på the National Sleep Foundation menar att våra hudceller reparerar sig när vi sover och immunförsvaret blir starkare av sömn, vilket i sin tur gör att åldringsprocessen saktar ner, det skriver Babble. Hurra.

Foto:mostphotos.com

5485725-dog-sleeping-with-alarm-clock-and-sleeping-mask

 

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna