6 fantastiska anledningar att äta mer spenat.

När jag var liten åt jag allt – till och med bruna bönor – som skolmatsalen bjöd på förutom soppa och spenat. Jag tyckte att spenat såg ut som en sörjig massa och tyckte inte det smakade särskilt gott när det jag testade det heller. Men smaklökarna förändras med tiden. Numera äter jag gärna spenat, och det är så enkelt att lägga till lite spenat i nästan alla recept. Jag har det i den vanliga salladen, rör ner det i linsgrytan, varvar det med fetaost och tomat i pajen eller klipper ner en näve blad i smoothien. Jag har alltid vetat att spenat är nyttigt, och jag tycker att det är roligt att laga mat och äta mat med starka färger. Spenatens härliga gröna färg gör att den ser lite extra nyttig ut, jämfört med exempelvis isbergssallad. Det visar sig också att spenat faktiskt är väldigt nyttigt. Så om du inte redan gör det – lägg till lite mer spenat i matlagningen. Här får du sex anledningar till varför.  

1. Hjälper mot anemi

Spenat är väldigt rikt på järn. En portion spenat ger dig ungefär 21 procent av rekommenderat dagligt intag, skriver Lifehack. Detta gör att spenat är ett bra val om du lider av järnbristanemi – eller järnbrist över huvud taget. Utan tillräckligt med järn i kroppen är det lätt att känna sig trött och utmattad.

2. Gör ditt skelett starkare

Spenat innehåller även kalcium, som kroppen behöver för att hålla skelettet och tänderna starka. En del dricker mycket mjölk för att få i sig kalcium – men spenat fungerar minst lika bra. Spenat innehåller dessutom mindre fett än mjölkprodukter.

Mostphotos

64587-spinach

3. Har cancerförebyggande egenskaper

Spenat innehåller något som heter karatenoider, som i forskning har visat sig ha en positiv effekt på cancerceller. Grönsaken är också rikt på klorofyll – som även det har visat sig vara bra för att motverka cancer.

4. Är bra för dina ögon

Antioxidanterna i spenat hjälper dig att se bättre. Antioxidanten lutein

5. Hjälper dig att sluta blöda

Spenat innehåller vitamin K, som gör att blodet koagulerar när du blöder. En portion spenat ger dig hela 460 procent av rekommenderat dagligt intag. Tar du en blodförtunnande medicin kan det dock ara bra att fråga din doktor hur mycket spenat du kan äta, skriver Lifehack.

6. Hjälper mot högt kolesterol

Förutom vitaminer och mineraler får du även i dig fiber när du äter spenat. Fiber hjälper till att sänka kolesterolnivåer och är bra för matsmältningen – som i sin tur gör det lättare att hålla vikten. En portion spenat ger dig 2,2 gram fiber.

Det finns så många fördelar med spenat. Plus att det är gott! Dela gärna om du vill att fler ska få veta hur bra det är med spenat.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna