6 tecken på att det är något fel på din mage – och varför du bör kolla upp det

En uppblåst mage är aldrig en rolig känsla, ännu värre en mage som gör ont. Med magknip kan det vara svårt att få någonting gjort, och många gånger vet vi inte ens varför vi får det. 

Många gör misstaget att aldrig kolla upp sina magbesvär, eller andra signalement som kan vara relaterade till magen, vilka kan vara sjukdomar eller problem som bör behandlas. Om du hör till en av de som ofta har besvär med magen bör du läsa dessa sex tecken som talar om ifall du bör uppsöka en läkare. De kan nämligen bli din räddning till en harmonisk mage. 

1. Du har en klump i halsen.
Om du märker att du har svårt att svälja mat eller dryck tänker du förmodligen att du håller på att bli förkyld, men det kan faktiskt vara din mage som spökar. Jeffrey S. Crespin, M.D., magspecialist och professor vid NYU, säger att problem med att svälja vatten kan bero på magen. Att det är viktigt att kolla upp det är för att det tillsammans med andra symptom kan tyda på matstrupscancer, det skriver Womens Health

2. Dåliga gaser 
Gaser luktar oftast inte gott, visst, men om de börjar bli riktigt illa är det dags att göra något åt det. Dessa kan nämligen tyda på att kroppen är i obalans, eller ännu värre: att du har en parasit kallad Giardia i kroppen

3. Dina byxor är plötsligt för trånga
Om du märker att det är svårare att få igen dina byxor är vad det var för någon dag sedan är det inte för att du lagt på dig på kort tid, troligtvis är du bara uppblåst. Du blir svullen när din mage håller in gaser, och detta kan leda till svåra smärtor. En uppblåst mage kan bero på flera saker, till exempel svårigheter att smälta mjölkprodukter, men det kan också vara en magsmältningssjukdom eller gallsten, det skriver Womens Health.

4. Dina byxor är plötsligt för stora
Om du inte avsiktligt tappat mycket vikt på kort tid kan det bero på att något hänt så att din kropp har svårt att absorbera näringsämnen, i värsta fall kan det vara Crohns sjukdom, som är en inflammatorisk tarmsjukdom. 

5. Avföringen är svart
Om din avföring är ovanligt mörk, nästintill svart, bör du ser det som en varning. Anledningen till dess mörka färg är oftast blod. Om hemorrojder är uteslutet kan det vara något fel i tarmarna eller magen. John E. Burney, M.D., en amerikansk magspecialist, menar att alla som blöder från anus upprepade gånger eller är över 40 år bör uppsöka vård. 

6. Du har järnbrist
Om du får järnbrist kommer din kropp att visa det. Förutom att det gör dig trött och ger dig huvudvärk så leder det ofta till håravfall om du har brist på det under en längre period. När en kvinna menstruerar är det vanligt att hon får hjärnbrist då hon förlorar mycket blod, men järnbristen kan bero på många andra saker, till exempel interna blödningar i magen eller kroppens förmåga att absorbera näringsämnen.

Uppblåshet, magsmärtor och andra magrelaterade problem är vanliga, men det ska inte vara något man vänjer sig med. Genom att vara uppmärksam på varningssignalerna kan du få bukt med problemen och förhindra att dessa blir värre. Dela gärna för att tipsa andra.