Därför borde alla veta vad som händer i kroppen när man dricker energidryck

Dricker du de populära energidryckerna för att få mer energi? Kanske för att skära ner på kaffe- eller cola-intaget? I så fall bör du tänka dig för en extra gång. Energidrycker kan nämligen vara betydligt farligare än vad många tidigare har trott!

I en undersökning kring intaget av energidryck konstaterar nämligen det danska livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, att hela 42 procent av de som dricker energidryck har upplevt biverkningar.

Och biverkningarna har dessutom visat sig vara väldigt obehagliga…

Många svenskar har som vana att dricka de populära energidryckerna för att få ett energitillskott under dagen. De innehåller vanligtvis stora mängder koffein och socker, vilket av naturliga skäl påverkar kroppen och ger den energi som många söker. 

Men i en stor undersökning, där 3 682 personers energidrycksvanor har kartlagts, framkommer ett kusligt resultat. En hög konsumtion av energidryck kan orsaka skadliga biverkningar på kroppen samt en rad följdsjukdomar.

I rapporten framgår det att den höga koffeinhalten bland annat kan medföra:

• Sömnbesvär

• Hjärtklappning

• Rastlöshet

Liknande studier visar dessutom tecken på andra allvarliga biverkningar, så som:

• Huvudvärk och migrän

• Allergiska reaktioner

• Depression och ångest

• Frigörande av stresshormoner

• Beroende

42 procent av deltagarna i studien hade upplevt biverkningar av att dricka energidryck. De många biverkningarna är naturligtvis en kombination av de olika ingredienserna i produkten – men framförallt är det den höga koncentrationen av koffein och socker som leder till att många drabbas.

Biverkningarna kan ofta botas eller lindras – det bästa kan vara att sluta eller att avstå från att dricka energidryckerna. Men riskerna är fler än så. Den danska studien drar slutsatsen att ”ett förhöjt intag av läskedrycker med socker ökar risken för fetma, typ 2-diabetes, karies och tanderosion”.

Det höga sockerinnehållet ökar alltså risken för potentiellt livsfarliga följdsjukdomar – och energidryckerna är faktiskt bland de farligaste dryckerna du kan köpa på marknaden. I studien påpekar forskarna att energidryck ”ofta innehåller 10-30% mer socker än exempelvis läsk”.

Skrämmande nog påpekar också studien att nästan hälften av alla energidrycker som i dag säljs är i volymen 50 cl. Det är en markant ökning mot tidigare: 2010 var det bara 15 procent av de sålda energidryckerna som hade volymen 50 cl, en siffra som hade ökat till 47 procent år 2013.

Det danska livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, varnar med stora utropstecken för att energidrycker INTE är för barn – då det kan vara skadligt för de små kropparna som inte tål de stora mängderna koffein och socker. De beskriver hur många barn får de potentiellt farliga energidryckerna när de fyller år eller efter idrottsaktiviteter – och att fler föräldrar borde känna till farorna som följer av den populära produkten.

Framöver kommer jag alltid ha detta i bakhuvudet innan jag tar en energidryck. Dela gärna vidare den här artikeln för att uppmärksamma fler på de stora farorna!