8 saker som kommer hända i din kropp om du börjar äta honung varje dag

I alla tider har vi människor försökt att hitta det perfekta livsmedlet som likt ett magiskt piller kan hålla vår kropp i trim – men också smaka gott!

Men vi behöver faktiskt inte uppfinna någon mirakeltablett, ibland räcker det med att söka i naturens egna apotek.

Honung är ett bra exempel på detta! Det är känt för att ha en rad hälsosamma egenskaper, men det är inte alla som kanske har koll på hur honung kan hjälpa kroppen att läka och må bättre.

Och efter att ha läst detta kommer du och dina vänner kanske äta en sked honung betydligt oftare.

Här är 8 saker som händer i kroppen om du börja äta honung varje dag:

Honung innehåller antioxidanter, vitaminer och proteiner som vid regelbunden konsumtion kan rena kroppen från olika gifter.

Dessutom kommer honungens antibakteriella egenskaper förbättra villkoren för din hud ska må bra.

Många gör till exempel ”honungsmasker” och upplever att det fungerar bra. Honungens egenskaper kan göra gott hyn, den verkar lugnande och ger fin lyster.

Om du bär på några extrakilon brukar de flesta läkare och experter rekommendera att du ser över ditt sockerintag.

Honung är ett väldigt bra komplement som sötningsmedel, eftersom det håller blodsockret jämnt och kan hjälpa dig att gå ned i vikt. Honung innehåller vitamin B6, folsyra, C-vitamin, järn, kalcium, natrium, zink, kalium och fosfor, mineraler och vitamniner som är kända för att snabba upp din ämnesomsättning.

Studier har också visat att en kost med honung också kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos överviktiga personer. 

Honung har inget kolesterol alls. Tvärtom: dess mineraler och vitaminer kan bidra till att minska nivåerna av ”dåligt” kolesterol, skriver BBC som hänvisar till studier på bland annat University of Illinois. 

En daglig konsumtion av honung har dessutom gynnsam effekt på nivån av antioxidantföreningar i kroppen, något som också tros bekämpa kolesterol.

Forskning visar att de antioxidanter som finns i honung kan förhindra artärer från förträngning och därmed bekämpa en rad hjärtrelaterade sjukdomar.

I en studie fick 25 män, mellan 18 och 68, dricka en blandning av 4 msk honung i ett glas vatten. Det visade sig att detta förbättrade nivåerna av antioxidanter i deras blod, skriver Daily Mail.

Att äta honung verkar kunna bekämpa stress – men visst du att det kan boosta minnet? 

En från 2011 studie visade att kvinnor i klimakteriet, som fick 1 msk honung om dagen, fick bättre minne.

Honung har också en förmåga att hjälpa kroppen att absorbera kalcium vilket har en gynnsam effekt på hjärnans funktion, enligt forskaren Matthew Brennecke.

Honung kan hjälpa dig som har svårt att somna. I likhet med socker, kan honung orsaka en ökning av insulin och släppa fram serotonin: en signalsubstans som förbättrar humöret och ger lyckokänslor.

”Kroppen omvandlar serotonin till melatonin, en kemisk förening som reglerar längden och kvaliteten på sömnen”, enligt Rene Ficek, ledande expertdietist vid Seattle Sutton Healthy Eating.

Honung har antibakteriella egenskaper, så många rekommenderar att äta en sked manukahonung på fastande mage. 

Denna enkla ritual kan hjälpa till förebygga olika sjukdomar som är förknippade med mag-tarmkanalen, enligt flera studier. När honungen passerar genom magen kan den motverka bakterier och läka små sår i slemhinnan, tror forskarna.

En del brukar inte tro mig när jag säger att ett glas varm mjölk med honung hjälper mig att somna lättare.

Men om du inte litar på – lyssna på forskarna.

En holländsk studie visade att just varm mjölk kan verka lugnande och fungera mot sömnproblem. Honung spelar också en viktig roll i denna klassiska huskur – för att aminosyran tryptofanet i mjölken ska kunna verka, så behöver det lite hjälp av insulin. Det tillverkas i kroppen när vi äter något sött – därför passar det perfekt med en tesked honung som får smälta in mjölken.

Bonus-tips: Honung med vitlök

Shutterstock

Vitlök är ett annat kraftfullt naturläkemedel med starka antiseptiska och läkande egenskaper. Så varför inte blanda dessa dunderingredienser?

Både honung och vitlök är bra för att boosta immunförsvaret och därför passar denna huskur extra bra så här i förkylningstider!

Du kommer att behöva följande ingredienser:

  • 3-4 vitlöksklyftor
  • En kopp rå honung
  • En liten burk med lock

Hacka upp vitlöken i små klyftor. Lägg dem i burken, och häll sedan honung över dem. Täck burken med ett lock och låta blandningen få dra i ett par dagar. Ta en sked varje dag på fastande mage och du kommer förhoppningsvis känna hur kroppen och knoppen mår bättre efter några dagar!

Var inte snål nu, dela gärna vidare denna artikel på Facebook med alla dina vänner. Förhoppningsvis kan fler lära sig om hur nyttigt det är med honung!