Det händer i din hjärna när du simmar regelbundet.

Nu när sommaren närmar sig börjar det bli dags att plocka fram badkläderna. Jag har alltid älskat att tillbringa evigheter i vattnet, oavsett om det är en å eller sjö eller havet. Det är så härligt att simma! Särskilt utomhus, men även i en pool inomhus. Att simma är bra träning, det aktiverar hela kroppen och det känns avkopplande och skönt. Det är också snällt mot kroppen, och många som går på rehabilitering brukar simma. Men det är inte nog med det: Forskning visar att simning dessutom är bra för den mentala hälsan.

De flesta vet vilken bra träning simning är. Ben, rumpa, mage, rygg, höfter, axlar och armar – knappt en muskel får vila under tiden man försöker hålla sig flytande OCH ta sig framåt. Det är bra för fettförbränningen och skonsamt mot kroppen.

Men simning är inte bara bra rent motionsmässigt. Det är också bra för hjärnan.

Bildkälla: Mostphotos

4661517-young-boy-jumping-into-lake

Att simma frigör endorfiner, som brukar kallas kroppens morfin och lindrar smärta. Simningen stimulerar också tillväxten av nya hjärnceller i den del av hjärnan som hanterar kronisk stress. Därför finns det en del läkare som föreskriver simning som behandling för en del patienter, skriver Lifehack.

Simning kan också vara ett alternativ till meditation. Det är bra för kroppen på samma sätt som yoga kan vara. De monotona rörelserna gör det lättare att nå ett meditativt tillstånd, särskilt om man strävar efter att andas djupt och använder hela lungornas kapacitet.

Bildkälla: Mostphotos

Simning ökar även blodflödet i kroppen, enligt forskning från The university of Western Australia. Med ett bättre blodflöde når näringsämnen i kroppen lättare hjärnan, och de kognitiva funktionerna stärks. Vattnet som sköljer över dig främjar också produktionen av hormonet oxytocin, som motverkar stress och gör att man känner sig avslappnad.

Bra va? Efter att ha läst det här kommer jag definitivt simma mer i sommar! Dela gärna vidare till dina kompisar som älskar att simma.

Källor: Wellness, Lifehack, Daily News och Huffington Post.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna