Det här händer med din kropp när du äter chiafrön varje dag.

För ett par år sedan hade jag ingen aning om vad chiafrön var för något, men nu verkar det ha blivit allt mer vanligt och populärt. Jag har själv testat att äta chiafrön ganska många gånger nu. Det smakar inte så mycket men jag tycker det är gott att ha dem i knäckebröd, smoothies och i energibarerna jag brukar äta till mellanmål.

1. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar.

Chiafrön innehåller 8 gånger så mycket omega 3 som lax gör. Omega 3 minskar bland annat risken för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt boken Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs.

2. Risken för ångest, depression och flera fysiska sjukdomar minskar.

Magnesium är väldigt viktigt för oss. Brist på magnesium ökar risken för depressioner och ångest, samt ökar risken för sjukdomar i muskler, skelett och hjärna. En vanlig rekommendation för att få i sig mer magnesium är att äta broccoli. Men chiafrön innehåller 15 gånger mer magnesium än Broccoli.

chia1

3. Risken för järnbrist minskar.

Chia innehåller tre gånger mer järn än spenat. Det här är extra viktigt för kvinnor, eftersom många kvinnor lider av just järnbrist. Brist på järn leder bland annat till trötthet och att man känner sig hängig.

4. Du får i dig mycket kalcium.

De flesta av oss har nog någon gång fått rådet att dricka mjölk för att få starka ben och tänder. Men faktum är att chiafrön innehåller 6 gånger mer kalcium än mjölk.

chia2

5. Vätskebalansen i din kropp blir bättre.

Kalium hjälper oss att reglera vatten-syrabalansen och vätskebalansen i kroppen. Många tänker kanske på bananer när de hör att de behöver få i sig kalium, men chiafrön innehåller två gånger mer kalium än bananer.

6. Fröna kan ge dig oanad styrka på gymmet.

Enligt en del forskare verkar chiafrön ge mer ork och styrka under ett träningspass, om man äter dem innan. Detta enligt boken Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs.

7. Du orkar springa längre.

Tarahumara-stammen i norra Mexico anses vara världens bästa långdistanslöpare. Chiafrön är basföda för det här folket, enligt boken Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs.

chia4

8. Du håller dig mätt länge.

När chiafrön blandas med vatten skapas en gelé. Gelén gör att du känner dig mätt längre och gör det lättare att hålla vikten, enligt Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs.

9. Du får i dig massor av antioxidanter.

När du äter chiafrön får du i dig massor av antioxidanter som är bra för hälsan. Det talas ofta om att man ska äta mycket blåbär eftersom de innehåller så mycket antioxidanter. Men chiafrön innehåller faktiskt mer antioxidanter än blåbär! Antioxidanter sägs vara cancerförebyggande och motverka hjärt- och kärlsjukdomar.

Bildkälla: Shutterstock.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna