Det ser ut som en vanlig köttbulle. Men hur den är gjord kan förändra världen.

Jag kan inte smyga under mattan med att jag älskar kött. Finns det något bättre än en stek på grillen nu då solen börjar värma och locka oss ut från vinterdvalan? Men jag ska också erkänna att jag tycker det är ett problem med hur jag får mitt kött. Både hur djur i vissa fall behandlas, men också mer långsiktiga konsekvenser som hur massproduktion påverkar miljön. Som tur är ser det ut att finnas en lösning inom nära håll, utan att man ska behöva fundera på hur vad som hände innan köttbiten hamnade på tallriken.

Många av er har säkert hört om detta: att man försöker odla kött i samma manér som grönsaker. Givetvis positivt med klimatförändringar och även hur dåligt behandlade många djur blir för att vi ska få mat på tallriken.

Även om detta har varit på gång länge har problemet varit att det tar alldeles för lång tid. Men nu kan vi alltså snart få äta spagetti och köttbullar som vi aldrig ätit det förut.

Det är vetenskapsmän hos Memphis Meats som hittat ett sätt som kommer revolutionera köttindustrin som vi känner till den.

VD:n och kardiologen Uma Valeti berättar i en video om hur det började: ”Vi startade Memphis Meats för att få köttätande utsökt, säkert och hälsosamt för alla”. Men det är inte bara en idé eller vision: Nu har de gjort köttbullar som tillagats av nötkötts-celler som inte krävde en slaktad ko.

Här ser vi världens första köttbulle på ”odlat kött”.

odladbulle600x330

Det kan verka konstigt, men det fungerar på ett enklare sätt än man kan tänka sig. Köttcellerna får syre och näring, som sockerarter och mineraler, och kan ”skördas” nio till 21 dagar senare enligt Valeti.
På sin hemsida skriver de: ”Vi älskar kött. Men vi gillar inte de många konsekvenserna som kommer med den konventionella köttproduktionen som miljöförstöring, massa hälsorisker och livsmedelsprodukter som innehåller antibiotika, avföring, patogener och andra föroreningar. Istället för att föda upp djur för att få deras kött, varför inte odla kött direkt?”
Självklart ska man veta att detta handlar om ett amerikanskt företag, där man i landet har betydligt sämre regleringar vad gäller djuruppfödning än Sverige.

Företaget har som mål att finnas i restauranger inom tre år och i vardaglig handel inom fem år. Nedanför kan man se klippet när de berättar mer om detta och hur en ”odlad köttbulle” kan se ut och smaka. Det får åtminstone igång mina smaklökar.

Vad tycker ni egentligen? Skulle ni konsumera mer kött om det var odlat? Dela gärna med er och berätta vad ni tycker om odlat kött.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna