Experten: Därför förbättrar en fikapaus vår mentala och fysiska hälsa.

Gillar du också att fika? Då är det här goda nyheter för både dig och mig. Enligt experten Cathrin Frisemo är fika viktigt både för vår mentala och fysiska hälsa. – Det är i vila som musklerna byggs upp, och det är samma sak med vår hjärna, säger Cathrin Frisemo i Sveriges Radio Blekinge.  

Brukar du precis som jag ta fikapauser där du försöker koppla bort jobbet under några minuter? Då gör du helt rätt. Enligt Cathrin Frisemo, som arbetar med ledarskap, kreativitet och hälsa, är återhämtning extremt viktig för vår hälsa.
– Det är i vila som vi bygger muskler. Det kan vi kanske själva relatera till om vi till exempel går på ett gym och tränar en biceps. Det går ju liksom inte att hålla på i all evighet utan att du måste ta en paus. Då vet man i fysiologin att det är i vilan som musklerna byggs upp. Och det är samma sak för vår hjärna. Det är ingen ”rocket science”, säger hon till Sveriges Radio Blekinge.
Enligt Frisemo är det viktiga är inte hur du fikar, utan att du tar en paus. Passa på att djupandas några gånger och ta dig tid att reflektera och fundera.
I en stressig vardag är det lätt hänt att man glömmer bort att ta fikapauser. Jag skulle till exempel kunna göra den här texten ännu längre. Men jag tror jag går och tar en fika i stället…

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.