Experten: Snart är det manliga p-pillret här.

Det har varit på gång ett tag. Men nu menar experter att manliga p-piller bara är några år bort. Nya typer av preventivmedel för män väntas komma ut på marknaden inom ett par år och till skillnad från kvinnors alternativ kommer de inte innehålla hormoner.

Redan nu finns det många olika metoder och preventivmedel som skyddar mot graviditeter, men snart kommer ett som förändrar allt, enligt experter. Olika piller och injektioner för män påstås bara vara några år bort och snart kan de alltså finnas ute på marknaden.

Bland annat nämns Vasalgel, som är ett hormonfritt preventivmedel för män. Det förväntas bli den första godkända produkten på den amerikanska marknaden.
”Den kommer att förändra vår syn på prevention för alltid”, skriver Aaron Hamlin, VD på Male Contraception Initiative, i brittiska The Telegraph.

Vasalgel, som inte innehåller några hormoner, skjuts in in med lokalbedövning i mannens spermiekanaler. Där blockerar gelen spermietillförseln i ett år per injicering, och det ska även vara möjligt att lösa upp medlet och omvända ingreppet genom en ny spruta. Det medicinska testerna inleds 2016.

En stor fördel med att använda denna metod istället för kvinnors dito är just att Vasagel inte innehåller några hormoner, något som kan orsaka obehag och problem för många kvinnor.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna