Experterna: Därför ska du aldrig sova med underkläder på.

När jag var liten brukade jag sova i pyjamas, gärna i siden. Men med åren kändes det mer och mer bökigt att sova med kläder på och så småningom läste jag i en tidning att det bästa är att sova naken. Nu bekräftar experter som Daily Mail har pratat med just detta: Det bästa är att låta kroppens nedre delar luftas under natten. Att sova med underkläder kan gynna bakterier och påverka fertiliteten.

Många sover i pyjamas eller nattlinne, eller kryper i alla fall ner under täcket med åtminstone underkläder på sig. Detta gör dock mer skada än nytta, enligt experter.

Det bästa är att sova helt naken och låta underlivet ”andas” under natten, skriver Daily Mail. Anledningen är att bakterier lätt samlas i den delen av kroppen, särskilt om man är varm eller svettig.

– Om området är konstant täckt – särskilt av tyg som inte leder bort eller absorberar fukt – samlas fukt och skapar en perfekt grogrund för bakterier eller svamp, säger doktor Alyssa Dweck, som jobbar med gynekologi på flera sjukhus i New York, till Daily Mail.

Detta kan i sin tur leda till att det skaver, irriterar och att man får hudinfektioner.

Alyssa Dweck säger till Daily Mail att den som absolut inte kan sova utan underkläder gör bäst i att välja ett löst sittande par.

Hela problemet sägs vara värre för män, som också måste tänka på fertiliteten. Doktor Brian Steixner, chef vid institutet för mäns hälsa vid Jerseys urologigrupp i USA, varnar män för att sova med tajta underkläder. Det kan påverka kvaliteten på spermierna om genitalierna blir för varma under natten

– De nedre regionerna behöver vara precis rätt temperatur för att optimera spermaproduktion, säger han till Daily Mail.

Men det är inte nog med detta. Att sova naken kommer med flera andra fördelar, bland annat bättre sömn och lägre blodtryck.

Så den som inte redan gör det: Nu är det dags att kasta kläderna och sova i bara mässingen. Dela gärna vidare till dina vänner så att så många som möjligt får veta det här.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna