Forskare slår fast: Träffa mamma oftare – så lever hon längre

Jag har alltid älskat att umgås med mina äldre släktingar! Man får alltid höra en bra eller känslosam historia, eller få tips på ett magiskt bra recept. 

Kort sagt – äldre släktingar är bäst! 

Men inte nog med att det är kul och lärorikt att umgås över generationsgränserna: Nu slår forskningen också fast att umgänget är livsviktigt. 

 

Enligt en studie vid University of California i San Francisco, USA, förbättras de äldres hälsa och livskvalitet vid sällskap. 

Studien har tittat närmare på 1 600 vuxna människor med en medelålder på 71 år.

Det visade sig att personerna i studien som var äldre än 60 år och kände sig ensamma, så var fanns det en genomgående högre dödlighet, jämfört med äldre som inte kände sig ensamma.

Visst kan ensamhet kännas jobbigt för alla människor, men studien slår nu fast att detta slår extra hårt ju äldre vi blir. 

Helt enkelt: Ju äldre du blir, desto mer behöver du dina vänner och nära för att trivas i vardagen.

© Flickr/footloosiety

Här kommer äldreboenden in som en mycket bra grej! På boendet kan man som möta andra och skaffa nya vänner. När man blir äldre blir ens sociala umgängeskrets allt mindre. 

På äldreboenden är det mycket enklare att mingla och träffa folk än vad det kanske är ute. 

Men det är inte bara äldre människor som tjänar på att umgås över generationsgränserna. Deras stora kunskap och erfarenhet kan föras vidare till den yngre generationen, som därmed kan fatta bättre beslut om vad som är viktigt här i livet. 

Ärligt, ju mer jag tänker på det – desto mer verkar äldre personer kunna vara de bästa vännerna man kan ha! Tänk vilken glädje man möts av, och dessutom får man ta del av deras erfarenheter. 

Jag tycker att man alltid ska försöka bjuda in sina äldre släktingar eller vänner när man vill ha sällskap lagom till kvällsmaten. Kan man inte ses så duger nog ett telefonsamtal lika gott. Ett litet samtal mer i veckan kan faktiskt betyda väldigt mycket för någon annan! 

Dela gärna denna kunskap med dina vänner och bekanta, så hjälps vi åt att sprida det här viktiga budskapet!